Δύο διαφορετικές πλευρές της βραζιλιάνικης μουσικής, η κλασική εκδοχή της μέσα από ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, αλλά και η άλλη εκδοχή της μέσα από μια γεμάτη συναίσθημα λαϊκή αστική μουσική του 19ου αιώνα παρουσιάζονται σε μία βραδιά τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στο πρώτο μέρος ο Νίκος Ζάρκος, ένας νεαρός κιθαριστής με πλούσια δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, παρουσιάζει συνθέσεις διάσημων βραζιλιάνων συνθετών, παλαιότερων αλλά και σύγχρονων, όπως οι Villa Lobos, Egberto Gismonti, Paulo Bellinati, Radamés Gnattali, Edino Krieger, Sergio Assad.
Αμέσως μετά στη σκηνή ανεβαίνει το συγκρότημα De sol à sol . Το μουσικό στίγμα των De sol à sol συνδυάζει τη βραζιλιάνικη μουσική με αναφορές σε ήχους του προηγούμενου αιώνα, όπως το choro ή chorinho, με μελωδίες που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο.

Η έξοχη αυτή μουσική ανακαλύπτεται ξανά τα τελευταία χρόνια και αξιολογείται ως ένα πολύ αυθεντικό είδος που επηρέασε δημιουργούς του βεληνεκούς του Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ. To πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνουν μουσικές από αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες. Tο choro (μικρό κλάμα, μικρός θρήνος) γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ακριβώς όπως το τάνγκο στην Αργεντινή, η αμπανέρα στην Κούβα και το ράγκταϊμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέκυψε από τις επιρροές μουσικών στιλ και ρυθμών που προέρχονται από την Ευρώπη και την Αφρική. Σε αντίθεση με τη σημασία της ονομασίας της, η μουσική αυτή χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς και ευχάριστες μελωδίες, ενώ απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας και αυτοσχεδιασμού από τους ερμηνευτές. Θεωρείται το πρώτο είδος γνήσιας αστικής λαϊκής μουσικής της Βραζιλίας (ρετρό), αλλά δυστυχώς παίζεται πια από ελάχιστες μπάντες και σε πολύ περιορισμένο ακροατήριο, καθώς έχει επισκιαστεί από τη σάμπα.

Η βραδιά εντάσσεται στον κύκλο Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Νίκος Ζάρκος | κλασική κιθάρα

De sol à sol
Πάρις Περυσινάκης | μαντολίνο
Λευτέρης Χαβουτσάς | κιθάρα
Πέτρος Βαρθακούρης | κοντραμπάσο
Ericsson Lapa | παντέιρο
Βασίλης Γιασλακιώτης | σούρντο

Έκτακτη συμμετοχή
Γιώργος Τσιατσούλης | ακορντεόν
Ειρήνη Βαρθακούρη | τραγούδι

Τιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 €

Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public