Ο Theaster Gates, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες στον κόσμο, παρουσιάζει το έργο του VESSELS / ΑΓΓΕΙΑ στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Το έργο Vessels περιλαμβάνει μια ομάδα επτά μεγάλης κλίμακας κεραμικών έργων του Theaster Gates, στα οποία ο καλλιτέχνης συνθέτει αρχαίες παραδόσεις και σύγχρονη αισθητική, αντλώντας εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της «Ανατολικής», «Δυτικής» και Αφρικανικής τέχνης. Η θεώρηση του πήλινου αγγείου από τον Γκέιτς ως παγκόσμιο αντικείμενο τελετουργικής σημασίας, που μαρτυρεί την αρχέγονη σχέση ανθρώπου και πηλού, εκφράζεται πλήρως μέσα στις αίθουσες της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη αφού έρχεται σε διάλογο με αρχαία έργα κεραμικής από την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Theaster Gates είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς. Το έργο του αντλεί σε εννοιολογικό και υλικό επίπεδο τόσο από την παράδοση  της ιστορίας της τέχνης, όσο και από τη φυλετική ιδεολογία της διασποράς των αυτόχθονων Αφρικανών («Black Diaspora») και τα προσωπικά του βιώματα. Μέσω μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που διεκδικεί εξίσου την πολιτιστική επανοικειοποίηση και την κοινωνική ενδυνάμωση, ο Gates  νοηματοδοτεί και φορτίζει αντικείμενα και ιδέες με νέους τρόπους, προτάσσοντας το καλλιτεχνικό έργο ως ένα «συγκοινωνούν δοχείο» ή ένα ιερό λείψανο που παραπέμπει σε ιστορικές μνήμες και σε συλλογικές εμπειρίες.

Πάντοτε επιστρέφω στο αγγείο. Είναι μέρος της διανοητικής ζωοδόχου δύναμης της δουλειάς μου και προηγείται όλων των άλλων ειδών δημιουργίας – Theaster Gates

O Gates ξεκίνησε να δουλεύει με πηλό τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν φοιτητής. Μετά το πτυχίο του στην κεραμική και την πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο της Iowa, πέρασε έναν χρόνο στο Tokoname της Ιαπωνίας, μελετώντας αγγειοπλαστική. Για τον καλλιτέχνη, ο «κύκλος του μόχθου» και η  καθημερινή χρήση των αγγείων τα καθιστά «ιερά» αντικείμενα, δίνοντάς τους υπερβατικό, κοινωνικό αλλά και τελετουργικό νόημα.

Η συνύπαρξη στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη σύγχρονων και αρχαίων έργων καθίσταται αφετηρία για ελεύθερους συνειρμούς που συνδέουν τα αντικείμενα και την υλικότητά τους. Η αντιπαραβολή των έργων του Gates με τα αρχαία έργα αναδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας και της χειρωνακτικής εργασίας, καθώς και την πνευματική σύνδεση με το χώμα, τη γη, όπως αυτή έχει πάρει μορφή διαχρονικά και διαπολιτισμικά μέσω της κεραμικής τέχνης.

Η εφυάλωση και όπτηση των επτά μοναδικών αγγείων μεγάλης κλίμακας έχουν παραγάγει διαφορετικές όψεις και υφές: άλλοτε λευκά σαν την κιμωλία, άλλοτε ρηγματωμένα και κάποτε σκούρα, βιομορφικά,  με λαμπερή μεταλλική επιφάνεια. Ο Gates καταφέρνει έτσι να συγκεράσει αρχαίες παραδόσεις με τη σύγχρονη αισθητική, ενεργοποιώντας εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της «Ανατολικής», «Δυτικής» και Αφρικανικής Τέχνης. Η θεώρησή του για τα πήλινα αγγεία ως οικουμενικά αντικείμενα με τελετουργική σημασία που πιστοποιούν την πρωταρχική σχέση της ανθρωπότητας με τη γη ενεργοποιείται στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη. μέσα από τη σύγκριση με αρχαία έργα κεραμικής από την ανατολική Μεσόγειο.

Διάρκεια: έως την Κυριακή 30 Απριλίου 2022.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ I Κουμπάρη 1 I 210 3671000 | benaki.org | benaki@benaki.org Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-18:00 | Πέμπτη: 10:00-24:00 | Κυριακή: 10:00-16:00 & Τρίτη: κλειστά | Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: € 12, € 8