Με εθνικό και ταυτόχρονα διεθνή προσανατολισμό, η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει ένα πληθωρικό, σύγχρονο, με ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο είναι ανοιχτό σε όλες τις κατηγορίες κοινού, με πρώτιστο μέλημα να παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες, όχι απλώς να τα φιλοξενεί.

στην παρουσίαση του προγράμματος
Στο Ηρώδειο, περίφημες ορχήστρες, κορυφαίοι σολίστες και σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής, μαζί με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές και συνθέτες, θα υποδεχτούν τους μουσικόφιλους για να τους προσφέρουν μοναδικές και υψηλού επιπέδου εμπειρίες.
Η αυλαία στο Ηρώδειο ανοίγει με την Εθνική Λυρική Σκηνή (5, 7, 9, 11/6) που συμμετέχει στο φεστιβάλ με δυο καινούριες παραγωγές, τη «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι με την ιταλίδα υψίφωνο Κάρμεν Τζανατάζιο και την «Τραβιάτα» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, ενώνει τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου με τη διάσημη σολίστα Yuja Wang, ενώ κορυφαίοι σολίστες σαν τον Yo-Yo Ma κάνουν στάση στο Ηρώδειο.
Οι μουσικές βραδιές όμως έχουν και χρώμα ροκ με τους θρυλικούς Jetro Tull να τραγουδούν για τα 50 τους χρόνια, τους Dead can dance με την πρωτοπωριακή dark world μουσική τους, το «ξωτικό» όπως την ονομάζουν, της Κελτικής μουσικής Loreena McKennitt, τους μαγευτικούς Tindersticks, αλλά και άρωμα ελληνικό με τους Ελένη Καραϊνδρου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Μαρκόπουλο.
Ο διεθνής προσανατολισμός αποτελεί πλέον σταθερή στόχευση και για την Επίδαυρο.
Θα δούμε μεταξύ άλλων την Κομεντί Φρανσαίζ στην πρώτη κάθοδό της στο αργολικό θέατρο με το «Ηλέκτρα / Ορέστης» του πρωτοπόρου και διεθνώς αναγνωρισμένου Ίβο βαν Χόβε, ενώ στην Επίδαυρο θα κατέβει για πρώτη φορά ο Μπομπ Γουίλσον με τον Οιδίποδά του. Τρίτη σημαντική παράσταση για φέτος είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης», μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου τον ομώνυμο ρόλο θα παίξει και μάλιστα στα ελληνικά, μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της αγγλικής σκηνής, η Ελληνίδα Κάθρην Χάντερ.
Όμως, η επιδίωξη συμπαραγωγών και εντός των συνόρων, με ΔΗΠΕΘΕ αλλά και ιδιώτες, έχει πλέον εδραιωθεί ως πρακτική με θετικά αποτελέσματα τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στην κυκλοφορία και στην προβολή των παραστάσεων του Φεστιβάλ.

του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα στην Πειραιώς 260 (όπου θα γίνει και η πρεμιέρα του Φεστιβάλ στα τέλη Μαΐου) είναι για μια ακόμη χρονιά αφιερωμένο στο σύγχρονο θέατρο και στον χορό, τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με καταξιωμένα ονόματα, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και κυρίως ισχυρές γυναικείες παρουσίες της διεθνούς θεατρικής σκηνής.
Δυναμικές «φωνές» της διεθνούς χορευτικής κοινότητας, που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και πολλά υποσχόμενοι Έλληνες δημιουργοί, μάς προσκαλούν να τους γνωρίσουμε.
Το φετινό πρόγραμμά εμβαθύνει περισσότερο από ποτέ στην κατεύθυνση της διαφορετικότητας και αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες του τις πτυχές χωρίς να εστιάζεται αποκλειστικά σε ζητήματα φύλου, αλλά και σε κάθε είδους μειοψηφικές ή περιθωριακές κουλτούρες.
Φέτος για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά, με στόχο την ενθάρρυνση, τη δημιουργικότητά και την ενεργητική συμμετοχή τους.
Τολμηρό όσο ποτέ, με στόχο να υποστηρίξει την ανοχή απέναντι στο διαφορετικό στην κατεύθυνση όλης της οικογένειας, εντάσσει στο πρόγραμμά του το εργαστήριο «Drag Queen Story Time», καλώντας μας να στοχαστούμε πάνω στο διαφορετικό και στις συνέπειες της άρνησής του, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.
Μια φιγούρα ερμαφρόδιτου κοσμεί τη νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ και συνδέεται με το αίτημα της διαφορετικότητας, ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου