Με τον νέο στην Αρχαία Ελλάδα που όταν έφθανε τα 20 έτη μπορούσε να θεωρείται πολίτης παραλλήλισε τα 20α γενέθλια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Mikaël Hautchamp

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος λοιπόν γιορτάζει τα 20 χρόνια του! Ένα Φεστιβάλ που φωτίζει την ανοιξιάτικη πολιτιστική σκηνή της Ελλάδος και μας μεταφέρει στη συγκίνηση και τη μαγεία του κινηματογράφου, ερχόμαστε σε επαφή με δημιουργούς, ηθοποιούς και επαγγελματίες του χώρου και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος μαζί τους.

Το δημιουργικό μας ταξιδεύει στο αιθέριο, το άυλο και τη φινέτσα του αρώματος

Η 20η εορταστική έκδοση του Φεστιβάλ προσεγγίζεται μέσα από τη λεπτότητα των αισθήσεων και είναι αφιερωμένη στο άρωμα. Θα προβληθούν πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα συστατικό, ενώ θα ξεκινήσει με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Στην Αθήνα θα προβληθούν συνολικά 46 ταινίες, εκ των οποίων οι 40 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία φυσικά με τις εταιρείες διανομής, όπως και με τις αίθουσες Άστορ και Δαναός όπου θα προβληθούν οι ταινίες, μαζί με το auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και το Παλλάς στο οποίο θα γίνει η τελετή έναρξης με την προβολή της ανάλαφρης κωμωδίας «Το πρόβλημα μου είσαι εσύ».

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ μας: οι Philippe Faucon και Bruno Dumont.

Τα βραβεία που θα δοθούν και φέτος είναι δύο, ένα από την κριτική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Γάλλος συγγραφέας David Foenkinos με τα υπόλοιπα μέλη να είναι η ηθοποιός Ελένη Ράντου, η σκηνοθέτρια-ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής Μαριάννα Κάλμπαρη, ο κριτικός κινηματογράφου-καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σύλλας Τζουμέρκας. Το άλλο βραβείο είναι του κοινού, το οποίο θα προκύψει από τις ψήφους των θεατών μετά από κάθε προβολή ταινίας του διαγωνιστικού και είναι προσφορά της μπίρας Fischer.

Φέτος, ο κόσμος του σινεμά ζωντανεύει και γίνεται παιχνίδι και για παιδιά ηλικίας 6 ως 10 ετών με τα εργαστήρια κινηματογράφου Ο έξυπνος θεατής, που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά την προβολή των περιπετειών των αγαπημένων ηρώων Ernest & Celestine και είναι οργανωμένα από
από την ομάδα του Athens International Children’s Film Festival.

Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order απάντησε στην πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα ΧΧα γενέθλιά του.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ, μια φίνα όσο και ανατρεπτική δημιουργία του ταλαντούχου Θανάση Νεοφώτιστου, έρχεται σε πλήρη αρμονία με το εικαστικό και προεκτείνει το ταξίδι των αισθήσεων στην αναζήτηση του «Άλλου».

2-10 Απριλίου στην Αθήνα και 11-17 Απριλίου ανακαλύψετε τον πλούτο του κινηματογράφου και της Γαλλοφωνίας!

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΑΝΑΟΣ | DANAOS: Λ. Κηφισίας 109 / T : 210 692 26 55 – 210 692 26 09 Εισιτήρια : 6€ / 5€ μειωμένο

ΑΣΤΟΡ | ASTOR: Σταδίου 28 (Στοά Κοραή) / T : 210 321 19 50
Εισιτήρια: 6€ / 5€ μειωμένο

Για τις προβολές των επεισοδίων της σειράς Ο αλητάμπουρας (4 επεισόδια x 52’) και της συνέχειάς της Coincoin, το μούτρο και οι αδίστακτοι (4 επεισόδια x 52’) του Bruno Dumont: ενιαίο εισιτήριο των 12€

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ | IFG: Σίνα 31 / T : 210 33 98 647 Εισιτήρια: 5€

  • Για τα Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά (από 6 ετών) «Ο έξυπνος θεατής» που θα πραγματοποιηθούν στις 07.04.2019 στις 11.00’ ή στις 13.15’, στην αίθουσα Petit Prince, πριν και μετά την προβολή της ταινίας Ernest & Célestine: 12€/εργαστήρι (διάρκεια: 1 ώρα) & 15€/εργαστήρι + προβολή
  • Για το Masterclass «Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα πραγματοποιηθεί στις 03.04.2019, στις 18.00’: είσοδος ελεύθερη
  • Είσοδος ελεύθερη στις προβολές (με επίδειξη κάρτας): Δημοσιογράφοι & άνεργοι
  • Για τα μέλη του Club IFG: Δύο εισιτήρια στη τιμή του ενός (με επίδειξη κάρτας)