Μπαίνοντας στο ΕΜΣΤ το πρωί της Δευτέρας (24/2) έβλεπες τη νέα οπτική ταυτότητα του Μουσείου «ΕΜΣΤ ΑΝΟΙΧΤΟ» και αναρωτιόσουν μέσα σου «είναι αλήθεια;». Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), που στεγάζεται στο βιομηχανικό κτίριο του Τάκη Ζενέτου στο Φιξ, ανοίγει τελικά τις πόρτες του για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο, μετά από μία τεθλασμένη πορεία 20 χρόνων.
Ως μια ιστορική μέρα για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκινώντας την ομιλία της, είναι η μέρα που το ΕΜΣΤ ανοίγει, για πρώτη φορά με τις μόνιμες συλλογές του.

©artvivire.gr
Η ίδρυσή του είχε αναγγελθεί με τον νόμο 2557 του 1997. Στο πρώην εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ, στην Συγγρού είχαν ξεκινήσει να φιλοξενούνται από το 2000 περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, με στόχο να εγκαινιαστεί το 2004.
Είμαστε η 15η πολιτική ηγεσία αυτού του υπουργείου που ασχολείται με το άνοιγμα και τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σημείωσε η κ. Μενδώνη και μετά από μία αναδρομή της περιπετειώδους ιστορίας του, έφτασε στην τελευταία κρίσιμη περίοδο, οπότε εξέπεμπε και ο χρόνος της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον Μάρτιο του 2020. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έπρεπε να ανοίξει. Το γεγονός ότι μετά από 16 χρόνια το μουσείο ανοίγει και αποδίδεται στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης είναι πάρα πολύ σημαντικό.

©artvivire.gr
Δεν αντιμετωπίσαμε το κτίριο σαν ένα χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων ή περιστασιακών εκδηλώσεων, αλλά επιλέξαμε να το αντιμετωπίσουμε και να το διαχειριστούμε σαν ένα πλήρες λειτουργικό και βιώσιμο Μουσείο, το οποίο οφείλει όχι μόνο ν’ ανοίξει, αλλά να παραμείνει και ανοιχτό, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος λειτούργησε και ως project manager για το άνοιγμα του μουσείου.
Ανοίγει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταβατικοί διευθυντές Δημήτρης Αντωνακάκης και Συραγώ Τσιάρα, οι οποίοι θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και ξεκινήσει απευθείας την κανονική του περίοδο το ΕΜΣΤ, ανέλαβαν να εγκαταστήσουν τη συλλογή που δημιουργήθηκε κυρίως από την ιδρυτική διευθύντρια Άννα Καφέτση και να εφαρμόσουν τη μελέτη που εκπόνησε η διάδοχός της Κατερίνα Κοσκινά.

©artvivire.gr
Μόλις ξεκινήσει η κανονική περίοδος θα αναλάβει για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα διοικητικά καθήκοντα σε δεύτερο χρόνο. H θέση του διευθυντή θα πληρωθεί άμεσα, μέχρι τα επίσημα εγκαίνια, με διετή θητεία κι αμέσως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός του διευθυντή.
Παρουσίαση της συλλογής
Από 28 Φεβρουαρίου το εμβληματικό κτίριο του Τάκη Ζενέτου αποκτά και πάλι ζωή. Γίνεται ένα πλήρες και λειτουργικό μουσείο και στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.
Η μόνιμη συλλογή αριθμεί περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.

©artvivire.gr
Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΕΜΣΤ στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δρά-σεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

©artvivire.gr
Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.
Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην πρώτη έκθεση
-1 | Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy Industries
Ισόγειο | Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries
1ος όροφος | Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου
2ος όροφος | Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας, Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης
3ος όροφος |Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα, Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα
4ος όροφος | Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα
Ο διαγωνισμός για το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου είναι σε εξέλιξη και οι χώροι αυτοί αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο. Έως τότε θα λειτουργεί στο ισόγειο του Μουσείου ένα pop up καφέ.
Η Αθήνα ήταν ίσως η μόνη πρωτεύουσα χωρίς Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τώρα το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει μία νέα εποχή με τη παρουσίαση των πρώτων έργων από τις μόνιμες συλλογές του και το καλοκαίρι την πρώτη περιοδική έκθεση. Το Μουσείο ανοίγει για το κοινό από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και για όλο το Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής του λειτουργίας η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα λειτουργεί καθημερινά 11:00 – 19:00, την Πέμπτη 11:00 – 22:00, ενώ τη Δευτέρα θα παραμένει κλειστό.