Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότες φωνές να υψώνονται προς υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με όλο το θόρυβο που δικαίως έχει δημιουργηθεί γύρω απ’ αυτό. Το περιβάλλον λοιπόν μπαίνει στο επίκεντρο μέσα από μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων, ΑντιθέσειςΣυνθέσεις, που επιμελείται και συντονίζει η Βασιλική Γραμματικογιάννη. 

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Athens Voice διαισθάνθηκαν ότι τα χρόνια που θα ερχόταν δεν θα ήταν μόνο μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία  – που είναι το περιβάλλον  και ο πολιτισμός της- και σε αυτά θα στηρίξει  την ανάπτυξη της.  Έτσι το 2010 δημιούργησε την περιβαλλοντική στήλη ECOVOICE, στην οποία η Βασιλική Γραμματικογιάννη με την αρθρογραφία της προσπάθησε να δώσει ένα άλλο προσανατολισμό. Ένα προσανατολισμό που θα άφηνε πίσω τον πολιτισμό της σπατάλης και της καταστροφής και θα ανύψωνε τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξης μας, που δεν είναι άλλος από το να μοιραζόμαστε, να προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να ζούμε ειρηνικά με όλα τα υπόλοιπα έμβια όντα πάνω στη Γη.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, στη νέα δεκαετία που ανατέλλει, μια κρίσιμη δεκαετία που η κλιματική κρίση θέτει επ’ αμφιβόλω τον πολιτισμό μας,  η Athens Voice αναρωτιέται τι είδους κόσμο θέλουμε. Τι είδους χώρα θέλουμε. Ποια θέλουμε να είναι η θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.  Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να διερευνήσουμε το «ελληνικό πρόβλημα». Την αδυναμία μας να κάθήσουμε γύρω από ένα τραπέζι και με σεβασμό και ευγένεια ο ένας για την γνώμη του άλλου, να συζητήσουμε πως θα ξανασχεδιάσουμε τη χώρα μας από την αρχή. Αυτή είναι η πραγματική «Ανάπτυξη». Η ανάπτυξη μιας κοινωνίας που ξέρει να ακούει, να συζητά και να σχεδιάζει πως θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο.

Το ταξίδι της Athens Voice προς αυτόν τον κόσμο περνάει μέσα από τη σειρά των ανοιχτών συζητήσεων με τον τίτλο «Αντιθέσεις-Συνθέσεις» που επιμελείται και συντονίζει η Βασιλική Γραμματικογιάννη. 
Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.00, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone (Σκουφά 64) με το φλέγον θέμα «Αιολική ενέργεια και Κοινωνικές Αντιδράσεις». Θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, ο Συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ για την Κλιματική Αλλαγή Κώστας Καρράς,  ο Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας Αποστόλης Καλτσής, από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών  για την Προστασία των Αγράφων ο Παναγιώτης Φωκάς- Παγουλάτος  και o Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή της GREENPEACE, Τάκης Γρηγορίου.

Για όσους δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Free Thinking Zone, η συζήτηση θα μεταδίδεται live streaming από το site της Athens Voice. www.athensvoice.gr