140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 100 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα | 60 εργαστήρια για παιδιά | 20 workshops | 30 ομιλίες | 3 εκθέσεις τέχνης και επιστήμης | ντοκιμαντέρ | διαγωνισμοί | stand up science | ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία!

Καίμε ακόμα άνθρακα; Πότε σκοπεύουμε να σταματήσουμε; Τι γνωρίζουμε για τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, ανακυκλώνουμε σωστά; Η επίγνωση του σωστού και του λάθους δεν είναι πάντα αρκετή για να γίνουν οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί μας στόχοι πραγματικότητα. Κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια έρχονται συχνά αντιμέτωπα και αλληλοσυγκρούονται.

Η λύση βρίσκεται στη βιωσιμότητα και στην “οικονομία της γνώσης” και θα αναδειχτεί στο Athens Science Festival 2019. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δείξει τις νέες προκλήσεις για μια βιώσιμη καθημερινότητα, να μας γνωρίσει καλές πρακτικές με σκοπό να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που η προστασία του πλανήτη θα συμβαδίζει με την ανάπτυξη.

Μέσα σε μία παγκόσμια και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, Κάτι αλλάζει! και στο Athens Science Festival 2019. Ο θεσμός που κάθε χρόνο αποκαλύπτει σε όλο και περισσότερους επισκέπτες τα μυστικά και τα θαύματα της επιστήμης, επιστρέφει για 6η χρονιά, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, και ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Μετονομάζεται σε Athens Re-Science Festival και έρχεται κατευθείαν… από το μέλλον!

Φαντάσου, λοιπόν, έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για μέλισσες, καλλιεργούμε λαχανικά στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιούμε ξανά τα παλιά διαφημιστικά banners και τα αθλητικά μας παπούτσια, τα παιδιά παίζουν στα δάχτυλα τα μυστικά των καταιγίδων, των κεραυνών και της μετεωρολογίας. Φαντάσου, ακόμα, έναν κόσμο όπου μικροοργανισμοί μετατρέπουν το βρόχινο σε πόσιμο νερό, τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονται συστηματικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες τροφοδοτούν τα σχολειά, «έξυπνες» πόλεις και υπολογιστές μάς βοηθούν να φροντίζουμε, κάθε στιγμή, τον πλανήτη μας.

Έναν τέτοιο κόσμο υποδεχόμαστε, φέτος, στο Athens Re-Science Festival 2019, και μαζί υποδεχόμαστε όλους εκείνους, μαθητές και ενήλικες, που ενθουσιάζονται με την ανθρώπινη εφευρετικότητα. Φιλοδοξούμε μικροί και μεγάλοι να γίνουν κοινωνοί της επιστήμης, να βιώσουν, να πειραματιστούν, να «λερώσουν τα χέρια τους» παίζοντας και δοκιμάζοντας. Στόχος μας φέτος είναι να εξερευνήσουμε όλοι μαζί ιδέες, εφαρμογές, και νέες πρακτικές ζωής – έτσι ώστε η πρόοδος, η ανάπτυξη, το μέλλον να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα στον πλανήτη μας.

Στην τελετή έναρξης το Athens Re-Science Festival, την Πέμπτη 4 Απριλίου, υποδέχεται στη κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ τον εμπνευσμένο εξ-ερευνητή Christian Clot, CEO του Adaptation Group, ο οποίος θα μας μιλήσει για το «Πως μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο;» (18:30) Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την… Αόρατη Έκθεση που, συνδυάζοντας τη διαδραστική οπτικοακουστική τέχνη με την εικονική πραγματικότητα, θα παρουσιάζει τα 100 χρόνια επιτευγμάτων της Τσεχικής Δημοκρατίας στους τομείς της έρευνας και της επιστήμης, η οπία φέρνει σε επαφή τους Έλληνες με μια νέα γενιά Τσέχων επιστημόνων, ερευνητών και καινοτόμων επιχειρηματιών.   Ακόμη, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στη δράση «Από τη Γη στο Σύμπαν», όπου θα έχουν στη διάθεση τους ένα Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο με ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου έξι μέτρων, όπου θα προβάλλονται οκτώ αστρονομικά ντοκιμαντέρ. Η δράση (6-7 Απριλίου) θα γίνει με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Επίσης, ένας αστροναύτης προσγειώνεται κατευθείαν στην Τεχνόπολη. Ο αστροναύτης της NASA Κλέιτον Άντερσον θα είναι παρών με διηγήσεις και φωτογραφίες από την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η ομιλία του με θέμα «Για την ομορφιά της Γης» (Κυριακή 7 Απριλίου, 20.00) θα πραγματοποιηθεί επίσης με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Του καιρού τα μυστικά θα μας εξηγήσουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ομάδας εκπαιδευτικής μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του meteo.gr, ενώ δέκα νέοι που ξεχώρισαν από το προκριματικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού FameLab 2019 θα έχουν τρία λεπτά για να παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Ο χαρισματικός νικητής της βραδιάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International τον Ιούνιο στη Βρετανία.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες, στο πλαίσιο της δράσης Άστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό, μπορούν να φέρουν τα παλιά αθλητικά τους παπούτσι και να τα τοποθετήσουν στο ειδικό κάδο συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στην άθληση ακόμα και σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς. Μία δράση υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η διαδραστική εγκατάσταση «Relax and release»σχεδιασμένη από το Kimatica Studio θα μας παρασύρει σε ένα ταξίδι δημιουργικότητας, όπου κινήσεις, ήχοι και εικόνες συνδυάζονται αρμονικά συνθέτοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Απλώς χαλαρώστε και βυθιστείτε στον πολύχρωμο και ατμοσφαιρικό κόσμο του Relax and release.

Αυτά και πολλά άλλα θα συμβούν στο Athens Re-Science Festival 2019. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμά εδώ!

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίνων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Στο φεστιβάλ υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και  η απογευματινή και βραδινή ζώνη για ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και το ευρύ κοινό.

Γενική είσοδος: 5€
Για σχολικά group κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης 3€
Μειωμένο-Ανέργων-ΑΜΕΑ 3€ με την επίδειξη των κατάλληλων δικαιολογητικών (ισχύει μόνο για τα εκδοτήρια της εκδήλωσης)