Έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης , η οποία αριθμεί πάνω από 650 έργα από τον 20ο και 21ο αιώνα, συναντούν στα τυφλά έργα καλλιτεχνών που δεν ανήκουν στη συλλογή, διαμορφώνοντας ένα γλυπτικό ασεμπλάζ χωρικοτήτων και συγκειμένων, παρουσιάζονται στο Μουσείο στην έκθεση «Blind Date: εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας» σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη.

Η επιλογή των έργων έγινε με μία βασική παραδοχή. Η τέχνη διαμορφώνει και μετουσιώνει τη σχέση μας με τον κόσμο και η/ο καλλιτέχνης ως ένα δραστικό υποκείμενο μπορεί να μεταφέρει διαλογικά την συν-περιέργειά της/του για αυτό που λέμε ζωή.  

Είναι η τέχνη ένα πιθανό εργαλείο για το ξετύλιγμα των πολλαπλών πραγματικοτήτων των κόσμων στους οποίους συντρέχουμε; Μπορεί η τέχνη να φέρει κοντά τους κόσμους της βιωμένης πραγματικότητας, του φανταστικού και του ονείρου σε έναν χορό πληθυντικού αριθμού;

Η έκθεση προτείνει μία σειρά ερωτήσεων από την παράθεση των έργων. Ποιο είναι το πρίσμα των εκδοχών της δημιουργικής ιθαγένειας και πολιτειότητας και τι ευθύνες ή υποχρεώσεις παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες ως πολίτες με άλλο εφαλτήριο και δημιουργικά μέσα; Τι σημαίνει να ανήκει το έργο ενός  καλλιτέχνη σε μία μόνιμη συλλογή ενός μουσείου; Είναι το μουσείο ένας τόπος φιλοξενίας των καλλιτεχνών, των έργων και των ιδεών τους; Κατά πόσο είναι και χώρος φιλοξενίας των σωμάτων και των ιδεών των επισκεπτών/θεατών/ συμμετεχόντων/ μαρτύρων/ συνδημιουργών των νοημάτων;

Ο επιμελητής παρουσιάζει πολλαπλές διαδρομές στα έργα σαν ένα μωσαϊκό παλίμψηστο. Ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και επιτελεστικές δράσεις θα συνθέσουν μία απόπειρα καταγραφής των αντανακλάσεων των δημιουργών στον κόσμο. Ο Εκπαιδευτικός Τομέας και τα Εικαστικά Εργαστήρια μέσω μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, θα συγκροτήσουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως: για το τί μπορεί να είναι τέχνη, για τις  έννοιες της φιλοξενίας, της συνεργασίας, της ορατότητας και της διαδραστικής κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Αντουανέτα Αγγελίδη, Νίκος Αλεξίου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Κατερίνα Αποστολίδου, Φοίβη Γιαννίση, Μαρία Γλύκα, Γιώργος Γυπαράκης, Θωμάς Διώτης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Νάντια Καλαρά, Νίκη Καναγκίνη, Λευτέρης Κανακάκις, Χριστίνα Κατσάρη, Ειρήνη Λιναρδάκη, Μαρία Λοϊζίδου, Ρικ Λόου+Μαρία Παπαδημητρίου, Δέσπω Μαγκώνη, Μιχάλης Μανουσάκης, Ιώνιαν Μπισάι+Σωτήρης Τσίγκανος, Μπία Ντάβου, Ελένη Μυλωνά, Κώστας Ντάφλος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Διονύσης Παππάς, Ρένα Παπασπύρου, Χρύσα Ρωμανού, Άγγελος Σκούρτης, Mάριος Σπηλιόπουλος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Ντόρις Χακίμ, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Θάλεια Χιώτη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Οκτωβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00-14:00 & 19:00-21:00
Σάββατο – Κυριακή: 10:00-15:00
Δευτέρα  κλειστά

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Τηλ.: 28310 52530