Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τα 85 χρόνια από τη γέννηση του Θόδωρου Αντωνίου (10.02.1935 – 26.12.2018) με ένα διπλό Αφιέρωμα την Τρίτη 4 και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου Μουσικά πορτρέτα.

Ο Θόδωρος Αντωνίου άφησε πίσω του ένα τεράστιο συνθετικό έργο –μουσική δωματίου, όπερες, χορωδιακά, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο κ.ά.–, ενώ η παιδαγωγική του προσφορά ανέδειξε γενιές νέων δημιουργών. Αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή του στην υλοποίηση των Εργαστηρίων Νέων Ελλήνων Συνθετών, με στόχο την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον νέο συνθέτη και τους μουσικούς, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 1997 έως σήμερα στο Μέγαρο.

Στην πρώτη συναυλία (4.2.2020, 8:30 μ.μ.) του Αφιερώματος, η Ορχήστρα Εγχόρδων Academica υπό τον Νίκο Αθηναίο ερμηνεύει τα έργα του Αντωνίου Celebration VII για έγχορδα (2000), που γράφτηκε για την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και Εpitaph ΙΙ, μια σύνθεση αφιερωμένη στον μαθητή του, Κίμωνα Χυτήρη, ο οποίος το διηύθυνε για πρώτη φορά στη Νάπολη το 2010. Την ίδια βραδιά, θα ακουστούν επίσης η ανάλαφρη, νεανική Σουίτα για έγχορδα του Λέος Γιάνατσεκ και σε πρώτη εκτέλεση το Κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα του Νίκου Αθηναίου, το οποίο θα παρουσιάσει ο γνωστός πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

Το δεύτερο Αφιέρωμα (10.2.2020, 8:30 μ.μ.) «αφηγείται» μουσικά τη διαδρομή του διακεκριμένου συνθέτη, μαέστρου και παιδαγωγού από το 1973 έως το 1990, με σταθμούς σε τέσσερις δημιουργίες του. Ο πρώτος τιτλοφορείται Octet (1986) και είναι ένα θέμα με παραλλαγές. Ο δεύτερος, το Three Likes για σόλο κλαρινέτο (1973, Τρία Σαν: Σαν εισαγωγή, Σαν θρήνος, Σαν παραλλαγές), αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύκλου πειραματικών συνθέσεων του Αντωνίου. Τα σολιστικά μέρη στη συναυλία της 10ης Φεβρουαρίου θα ερμηνεύσει ο κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Στον τρίτο σταθμό του Αφιερώματος ΙΙ συναντάμε το διαπολιτισμικό East–West για ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινία (1993), που βασίζεται σε ένα λαϊκό ταϊβανέζικο τραγούδι και στον Επιτάφιο του Σείκιλου. Τελευταίος σταθμός της βραδιάς, οι Βάτραχοι, σκηνική μουσική για αφηγητή, χορωδία και ενόργανο σύνολο, μια σύνθεση στην οποία το μουσικό κείμενο του Αντωνίου συμβαδίζει αρμονικά με την αριστοφανική γραφή και τη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι (Ανοιχτό Θέατρο – Φεστιβάλ Επιδαύρου 1990). Στον ρόλο του αφηγητή, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τηλέμαχος Κρεβάικας. Συμμετέχει η πολυβραβευμένη Χορωδία Rosarte (διδασκαλία: Ρόζη Μαστροσάββα). To Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, μαθητής του Θόδωρου Αντωνίου.

Τιμές εισιτηρίων για κάθε μεμονωμένη συναυλία του Αφιερώματος
7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 €

Eισιτήρια στο 210 72 82 333, www.megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public