Μια ιστορία που έζησε βιωματικά και καθόρισε τη ζωή του από τον πραματευτή του χωριού, που έλεγε τις ιστορίες και ήταν η βασική πηγή ενημέρωσης ενός περίεργου παιδιού, του γνωστού δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη έρχεται στα χέρια μας σαν παραμύθι.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πιτσιρικάς που ζούσε σ’ ένα μικρό νησί του Ιονίου. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε φως, νερό, τηλέφωνο. Κι η μοναδική πηγή ενημέρωσης των κατοίκων ήταν ένας πραματευτής που γύρναγε από χωριό σε χωριό, πούλαγε την πραμάτεια του και ταυτόχρονα μετέφερε τα νέα από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Ο πιτσιρικάς, λοιπόν, είχε τη μανία αυτά τα νέα να τα μεταφέρει κάθε μέρα στο σχολείο του. Γι’ αυτό και ο δάσκαλος τού είχε βγάλει το παρατσούκλι «εφημερίδα»…

Ο πιτσιρικάς λοιπόν που είχε ως  μοναδική πηγή ενημέρωσης τον πραματευτή και το μικρόβιο του δημοσιογράφου, δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίος πέρασε κάπως έτσι τα παιδικά του χρόνια στο Μεγανήσι της Λευκάδας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε με πολλές δυσκολίες, αλλά και πολλή αγάπη.

Αυτή την βιωματική ιστορία, εμπλουτισμένη με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας, έχει καταγράψει στο παιδικό βιβλίο του με τίτλο «Ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» και αποτελεί την παρθενική επαφή του πολύπειρου δημοσιογράφου με τον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας.

Αρχικά έγραψε ένα μικρό αφήγημα, που όμως δεν ήταν παραμύθι. Και μοιραία πήγε στον ειδικό. Τη μάγισσα, τη νεράιδα, όπως την αποκαλεί, την παραμυθού Αναστασία Λιάπη. Το έπιασε στα χέρια της βρήκε τη μαγική μαντήλα και έγινε η μεγάλη παιδική ανατροπή.
Την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Ευφροσύνη Γιαννάκενα.

Ο στόχος του Γιάννη Πολίτη με αυτό το βιβλίο δεν είναι τα χρήματα, αλλά να μιλήσει στα παιδιά για τη μαγεία της ενημέρωσης. Να καταλάβουν πως η πληροφορία είναι κάτι μαγικό και χωρίς ενημέρωση καταρρέει η κοινωνία. Επίσης, θέλει να τους δώσει να καταλάβουν ότι σήμερα υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Οι δημοσιογράφοι δεν μπαίνουν απρόσκλητοι στο σπίτι κάποιου, εμείς τους επιλέγουμε.

Όπως δήλωσε κι ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θέλει τα κέρδη να του δοθούν σε βιβλία και να πάει σε δημοτικά σχολεία να τα δωρίσει στα παιδιά και να τους μιλήσει για τη μαγεία της ενημέρωσης.

Διάλεξε λοιπόν το σωστό κουτί – αναζήτησε την αλήθεια!