«Fais la différence, κάνε τη διαφορά». Οι εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου θα στρέφονται το 2020 γύρω από το θέμα «ζήω-ζῶ». Από τη Νύχτα των Ιδεών στις 30 Ιανουαρίου έως την Ευρωπαϊκή εβδομάδα για την αειφόρο ανάπτυξη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί ένας κήπος στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Σίνα, που πλέον θα γίνει προσβάσιμη στο κοινό, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα δίνει το «παρών» στις συζητήσεις και τις δράσεις για την οικολογική μετάβαση στην Ελλάδα.

«Κάνουμε τη διαφορά σημαίνει ακόμα να έχουμε ενεργό συμμετοχή σε ιδέες, σε αξίες, μαζί με όσες και όσους κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό.» τονίζει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Patrick Comoy

Η βασική μέριμνα είναι η διάδοση και διδασκαλία τη γαλλικής γλώσσας πλαισιώνοντας πιο ενεργά τους καθηγητές γαλλικών παντού στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2020 έρχεται να κάνει τη διαφορά με πέντε ξεχωριστά γεγονότα.

7η Νύχτα Ιδεών: Το ετήσιο ολονύκτιο ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου επιστρέφει στις 30 Ιανουαρίου και πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη. Θα ασχοληθεί με το θέμα «ζήω-ζῶ», θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, καθώς και με άλλα έμβια είδη, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας.

Γιορτή της Γαλλοφωνίας: Με μία σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στη γαλλική γλώσσα, τα ηνία κρατάει το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 24 Μαρτίου – 4 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη 2 – 8 Απριλίου 2020

Εβδομάδα Γαστρονομίας: Η κουζίνα αποτελεί από παλιά χώρο δημιουργικής έκφρασης για τους καλλιτέχνες. Αυτήν την άνοιξη θα δοθεί ελεύθερη πρόσβαση σε τοπικούς καλλιτέχνες σε τρεις συμβολικούς χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, συμπεριλαμβανομένης και της καφετέριας, όπου θα κληθούν και να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία γύρω από την κουζίνα.
Στο επίκεντρο του έργου που θα παρουσιάσουν, βρίσκονται τα ζητήματα της δημιουργίας στον δημόσιο χώρο, της συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών και χρηστών των χώρων, του διαλόγου με τους καλλιτέχνες.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος της εβδομάδας γαστρονομίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Γαλλική Πρεσβεία, από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2020.

2η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Η πρώτη Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τα μέλη του δικτύου EUNIC (Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις και κοινές δράσεις γύρω από το θέμα της Πολυπολιτισμικότητας. 
Το 2020, η δεύτερη έκδοση θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, τη μετάδοση γνώσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Κλιματική αλλαγή, κίνδυνοι για την Βιωσιμότητα, αλλά και ρεαλιστικές δεσμεύσεις και λύσεις, είναι το κατευθυντήριο νήμα αυτής της απόλυτα ευρωπαϊκής εβδομάδας.

2ος Ψηφιακός Νοέμβριος: Στοχεύοντας στην ανάδειξη των ψηφιακών πολιτισμών και των διαφορετικών μορφών τους, η 2η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου στην Ελλάδα, θα προβάλλει τη γαλλική αριστεία στον τομέα της εκπαίδευσης των ψηφιακών επαγγελμάτων, επαγγέλματα με μέλλον σε τομείς όπως η δημιουργία, το εμπόριο, η επικοινωνία, η ρομποτική ή ακόμη και τα δεδομένα.

Όμως έρχονται και νέα ραντεβού να κάνουν τη διαφορά, όπως τα Σάββατα Σινεμά, μία πρόταση που μας καλούν να  ανακαλύψουμε ξανά το γαλλικό και γαλλόφωνο σινεμά με τέσσερις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο κάθε Σάββατο, με γαλλόφωνες ταινίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. επιτυχίες, όλα στη μεγάλη οθόνη.

Επίσης, τα «ακουστικά ραντεβού», ευκαιρία να διασκεδάσουμε μαζί, με σόλο, ντουέτα, τρίο και κουαρτέτα, ενώ τα ηλεκτρονικά sessions είναι μία ακόμη ευκαιρία διασκέδασης και να  Ανακαλύψουμε τις γαλλικές και ελληνικές σκηνές, με ένα ποτό, σ’ ένα ηλεκτρικό… «afterwork».

Οι διαδρομές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθήνα – Θεσσαλονίκη γίνονται παραμυθένιες, όπου από 20 Ιανουαρίου η Λίλυ Λαμπρέλη, επαγγελματίας αφηγήτρια, και συγγραφέας, μας καλεί σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι, με αφηγήσεις παραμυθιών  μέσα στο τρένο.

Το 2020, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εστιάζει, στις μεταναστευτικές διαδικασίες, στη θέση των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ: η θέση για την οποία η κοινωνία τους προορίζει, αλλά επίσης, κυρίως η θέση που τους αξίζει. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, από την Αθήνα έως τη Μυτιλήνη περνώντας από την Θεσσαλονίκη, θα διοργανωθούν συνέδρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, πλατό media και εργαστήρια, αναμειγνύοντας ερευνήτριες και ερευνητές, δημοσιογράφους, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ενδιαφερόμενων ατόμων, καθώς και υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Και τέλος, ότι πιο φρέσκο για το καλοκαίρι έρχεται στην Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου με έναν κρεμαστό κήπο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας τοπίων Damien Roger. Σε αυτόν τον κήπο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα δέντρα και τα φυτά της Αττικής και στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Νέο στέκι λοιπόν, από τον Μάιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των πολιτιστικών δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ.