Η έκθεση της Ελληνοφιλανδέζας χαράκτριας Αθανασίας Άρνιοσουο, με έργα που μιλάνε για όλα όσα έχει χάσει και δεν μπορεί να έχει ξανά, παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης Εκτός από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου.

Η Άρνιοσουο στην καλλιτεχνική της πρακτική χρησιμοποιεί ποικιλία μέσων, με τα οποία συνεχώς αφηγείται και επαναφηγείται ιστορίες. Έργα της σε χαρτί δείχνουν την ενίοτε μη ρεαλιστική ομορφιά κάθε μοιρασμένης εμπειρίας, ενώ μέσω της γραπτής προσέγγισης ερευνά το αφήγημα που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό της και τους άλλους. Οι τοποθεσίες και τα γεγονότα που εκθέτει είναι τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά, συνδυάζοντας τις αναμνήσεις με τα όνειρα, την απεικόνιση με την ερμηνεία. Στην τελευταία της δουλειά, ανασύρει νοσταλγικές αναμνήσεις των νεανικών της χρόνων στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του ’90. Οι αναμνήσεις πλέκονται μαζί με εφηβικά συναισθήματα, μουσικές, συγκροτήματα, καθώς και τους δρόμους και τα κλαμπ της πόλης.

Για την έκθεσή της η χαράκτρια σημειώνει: «Η «Ωδή στην Πικροδάφνη» είναι μια έκθεση για όσα έχω χάσει και δεν μπορώ να έχω ξανά. Για εκείνα τα ταξίδια με το αυτοκίνητο που κάναμε όταν ήμουν παιδί, με τους τρεις μας στο πίσω κάθισμα κι εμένα πάντα στη μεσαία θέση για να μην τσακώνονται τα μικρά. Για τους θάμνους με τα ροζ, λευκά και κόκκινα ανθάκια που απλώνονταν για χιλιόμετρα μπροστά μας και στις δυο μεριές του δρόμου. Ή αργότερα για την υγρασία που έφερνε η ζέστη του καλοκαιριού, καθώς περιμέναμε το λεωφορείο στο κέντρο μετά το μάθημα, ή μετά από μια συναυλία. Ο φίλος μου ο Δέμης κάπνιζε καθισμένος πάνω στην καυτή άσφαλτο, ενώ η Ρωξάνη τραγουδούσε το “Son of a Preacher Man” μαδώντας αφηρημένα τον θάμνο πίσω μας. Για τις παλιές φωτογραφίες που η γιαγιά φύλαγε στη ντουλάπα μέσα σε ένα παλιό κουτί παπουτσιών, το έβγαζε έξω πού και πού, μου ξαναέλεγε τις ίδιες παλιές ιστορίες με μάτια που κάθε φορά λαμπύριζαν. Και τα δικά μου λαμπυρίζουν τώρα που έχει φύγει και το παλιό χαρτόκουτο είναι πια δικό μου, οι αναμνήσεις της όλες δικές μου. Καλώς τηνα την πέρδικα, έλεγε – κι ήμουν εγώ, εγώ ήμουν η πέρδικα».

Εκτός|Χώρος Τέχνης
Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00