Περπατάς στη Βασ. Σοφίας και ξάφνου από τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου βλέπεις να σε κοιτάει ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Κουντουριώτης. Και σου έρχονται στο μυαλό οι έκθεσεις που κατά καιρούς κοσμούσαν τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου. Αυτή, την ανέμελη περίοδο του 2018, «Ο Εθνικός Κήπος στις 4 εποχές του χρόνου», αλλά και η έκθεση «Παρόντες» το Μάιο του 2020, με στιγμιότυπα που είχαν απαθανατίσει φωτορεπόρτερ και αποτύπωναν την καθημερινότητα μετά το lockdown.

Σήμερα, δύο αιώνες μετά από την εθνική παλιγγενεσία, μία ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 έρχεται να κοσμίσει τον Εθνικό Κήπο επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η υπαίθρια αυτή έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία και τη δημοκρατία, μέσα από 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020). 

Την έκθεση οργανώνουν το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων.

Διάρκεια έκθεσης: Φεβρουάριος – Απρίλιος 2021