«Είναι τεράστια τιμή και δώρο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στην Ελλάδα. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Σταύρο Τσακίρη, το φοβήθηκα πολύ και μετά σκέφτηκα τους γονείς μου -οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή- που θα μου έλεγαν ‘αστειεύεσαι Κατερίνα; Σου έκαναν τέτοια πρόταση και θα πεις όχι;’» είπε η βραβευμένη με Olivier ηθοποιός Kathryn Hunter, η οποία να σημειώσουμε ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, ξεκινώντας την ομιλία της στη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση του έργου «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που ξεκινάει την περιοδεία της από την Επίδαυρο, στις 9 και 10 Αυγούστου.

Η Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ) αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του Σταύρου Τσακίρη να ενσαρκώσει τον εμβληματικό χαρακτήρα του Προμηθέα, που  ας σημειωθεί ότι ο ομώνυμος ρόλος ερμηνεύεται για πρώτη φορά παγκοσμίως από μια γυναίκα ηθοποιό και όπως σημείωσε και η ίδια «Ο Σταύρος έχει γνώση και αγάπη για το αρχαίο κείμενο, βρίσκομαι σε ασφαλή χέρια.»

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία χαρακτήρισε τον «Προμηθέα Δεσμώτη»  «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών, κείμενο μεγάλης θεϊκής έμπνευσης, που ο δημιουργός του συνέλαβε πράγματα μεγαλύτερα από το θέμα του.» Όσο για τη μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιό τόνισε ότι «Η Κάθρυν Χάντερ είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα Ελληνικά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωρισθεί παντού σαν μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας.»

Η συνάντηση τους έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και ο Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της τον ιδανικό Προμηθέα.
Πίσω από αυτή την επιλογή είναι η σκέψη ότι ο Προμηθέας είναι ο άνθρωπος – Θεός. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους. «Ο Προμηθέας είναι εκπρόσωπος του ανθρώπινου γένους και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από φύλο», τόνισε ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Το πιο εμβληματικό έργο  του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου παρουσιάζεται από την παράσταση σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμη στο σημερινό ταραγμένο κόσμο χωρίς ετεροχρονισμούς γιατί παραμένει να είναι μια ανοιχτή πληγή.

Όσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην Ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο ο ανθρώπινη σκέψη ποδηγετείτε από θρησκείες και εξουσίες, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο κι όσο η βία απλώνει τον ιστό της ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη γη, μέσα στις μεγαλουπόλεις. Περιμένει ακόμη να τον ελευθερώσουμε.

Στην παράσταση τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο πλέον εμβληματικός Έλληνας ηθοποιός στο Αρχαίο Δράμα Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δυο φορές και σημείωσε ότι «Το έργο αποτελεί ορόσημο για τους σκεπτόμενους ανθρώπους και μέσα από την παράσταση μπαίνουμε κι εμείς σε μία διαδικασία αμφισβήτησης. Γιατί  ο Προμηθέας δεν είναι ο επαναστάτης, είναι ο αμφισβητίας κάθε αρχής.»  

Στο ρόλο του Ήφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την πλούσια παρουσία του στο φεστιβάλ Επιδαύρου και δήλωσε ότι «Ως κωμικός παίρνω με πολλή σοβαρότητα οποιαδήποτε απόφαση για να υποδυθώ έναν κωμικό ρόλο, την ίδια στιγμή με πολλή ελαφρότητα πήρα την απόφαση να υποδυθώ έναν δραματικό ρόλο. Ήταν μία εξαιρετική πρόκληση για εμένα στας δυσμάς μιας ηλικίας.»

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυτρο υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του «Κράτους» και ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον ρόλο του Ωκεανού.

Τέλος, το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι.

Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.
Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello  Magni, ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.

Ο Σκηνικός Χώρος
Ένα έρημο, παγωμένο τοπίο όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας δεκαοχταμελής θίασος με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες. Συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές, σταχυολογημένες σαν μια κιβωτός, απόηχος ενός κόσμου που επιμένει να υμνεί τη ζωή.   

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνογράφος: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Μαρτσέλο Μάνι
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου
Φωτογραφίες αφίσας: Μαριλένα Αναστασιάδου
Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου
Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας –Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

Προπώληση εισιτηρίων για την Επίδαυρο
Προπώληση εισιτηρίων για την περιοδεία

Τιμές Εισιτηρίων:
Επίδαυρος: VIP Ζώνη:80€, A’Ζώνη: 60€,  B’ Ζώνη: 30€, Ανω Διάζωμα, φοιτητικά, μαθητικά: 15€, Ανέργων & ΑΜΕΑ:  8€
Περιοδεία: 20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικά, ΑΜΕΑ και παιδικό)