Το χιούμορ επέλεξαν για να ανταποκριθούν σ’ αυτό το δύσκολο καλοκαίρι οι 26οι ΠΛΟΕΣ στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και με «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά, που αυτή τη χρονιά γιορτάζει τα 40χρονα της έντυπης καλλιτεχνικής του παρουσίας.

Ο Αρκάς, με το καταλυτικό, εμπνευσμένο, πολλές φορές βιτριολικό χιούμορ του, αλλά και το πηγαίο του ταλέντο, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Eίναι ο αυτός που πρώτος και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανταποκρίθηκε δημιουργικά και «σχολίαζε» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το λεπτό του χιούμορ ή με σαρκασμό κι άλλοτε πάλι με ειρωνεία ή υπομειδίαμα, τα του κορονοϊού και της πανδημίας.

Κατά την διάρκεια των 40 αυτών χρόνων της δημιουργίας του, ο Αρκάς μέσα από τους «ήρωες κι αντι-ήρωες» που διαμορφώνει,  αντανακλά προσωποποιήσεις και συμπεριφορές, που εκφράζουν ως κρυμμένες αλήθειες κι ευτράπελα της ζωής, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις μας, τις μύχιες σκέψεις και τις ανομολόγητες ορέξεις μας, τις φαντασιώσεις και τους δισταγμούς μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, τους φόβους και τις ελπίδες ή τις λαχτάρες μας, μεταμφιεζόμενος εκείνος σε έναν κλαυσίγελο. Το λυτρωτικό και πολυεπίπεδο χιούμορ του Αρκά γίνεται ένας οδηγός αυτεπίγνωσης, αποτελώντας κάθε φορά ένα καίριο αποτύπωμα της πολιτισμικής μας ιστορίας, καθώς αποδίδει –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χωρίς μάσκες και προκαλύμματα- τις περισσότερες πτυχές των ηθών, των συμπεριφορών και νοοτροπιών της καθημερινότητάς μας.

Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο), ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνον μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα. Είναι παντού και πουθενά, υπάρχοντας στην συνείδηση και διαβάζοντας την ίδια στιγμή το υποσυνείδητό μας. Ενώ μας είναι άγνωστος, τον αισθανόμαστε ως άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, μέσα  από τις ιστορίες του, που μας είναι οικείες κι απροσδόκητες, ευφάνταστες κι ευρηματικές, βγάζοντας στην επιφάνεια όψεις κι εκδοχές από τον κρυμμένο μας εαυτό.

Στο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του αγαπημένου σκιτσογράφου, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε 185 μεγεθυμένες κι ακριβείς αναπαραγωγές από τα περισσότερα albums του Αρκά (από εξαντλημένα βιβλία του κι άλλα που ακόμη κυκλοφορούν).

Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να περιδιαβούμε ανάμεσα σε περίπου 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του που έγιναν και «ιστορικά» πριν ο Αρκάς χρησιμοποιήσει τα μέσα της υψηλής τεχνολογίας ως προς την πιο εκσυγχρονισμένη τους χρωματική απόδοση.

Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα, από τον Αρκά, στον κοροναϊό αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες μας αντιδράσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού της εικαστικού Καταλόγου, είναι η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά

Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού), θα ανοίξει το Σάββατο 1 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός αν ανακύψουν ειδικοί λόγοι και μπορέσει να παραταθεί. 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.