Μετά από τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, η γκαλερί Citronne στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19) επαναλειτουργεί με την έκθεση φωτογραφίας «Inner Space» του Νίκου Μάρκου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2020.
Η δραστηριότητα όμως της γκαλερί CITRONNE για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζεται στον Πόρο, με διπλή έκθεση των Κωνσταντίνου Ξενάκη και Νίκου Μάρκου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου

Η δραστηριότητα ξεκινά στις 27 Ιουνίου 2020 με την παρουσίαση της ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, που έφυγε από την ζωή στις 5 Ιουνίου 2020. Η γκαλερί CITRONNE συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη Ελλάδα, Κώδικες Γραφής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Η έκθεση θα υπενθυμίσει την ισχυρή του φωνή και την επιδραστική του παρουσία ανάμεσά μας. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι ένα φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά τού μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

Κωνσταντίνος Ξενάκης, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ, “La mer Grecque”,
100×73 εκ., Λάδι σε καμβά, 2013

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, κολάζ, χάρτες, αλλά και βιβλία-αντικείμενα. Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθορίζεται από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.  Η πολυσήμαντη εικαστική́ του γλώσσα  εμπνέεται από σημεία και σύμβολα που ξεκινούν από τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου και της Ελλάδας και φτάνουν έως την σύγχρονη πραγματικότητα: αστικές δομές, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαοτικό διαδίκτυο. Χαρτογραφεί και κωδικοποιεί, συνδυάζει στοιχεία παρόντος και παρελθόντος, καταγράφει και καταγγέλλει τα αδιέξοδα της επικοινωνίας, την έλλειψη κατανόησης, την ασυνεννοησία του σύγχρονου κόσμου.

Τα έργα του ενοποιούν χρόνο και χώρο, καθώς τέτοια ερωτήματα ανέκαθεν κινητοποιούσαν μια παγκόσμια ανησυχία. Αναπτύσσονται πάνω στον άξονα Επανάληψη / Αντιπαράθεση / Υπέρθεση, μια  κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι, το έργο τέχνης καθίσταται μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα. 

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου – 4 Οκτωβρίου 2020
Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη και Μαρία Γιαννοπούλου
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου: Πλατεία Κορυζή, Πόρος
Ώρες λειτουργίας: Δευ, Τετ-Κυρ 08.30-16.00 Τρίτη κλειστά

Στη γκαλερί Citronne του Πόρου

Επίσης την ίδια μέρα, στις 27 Ιουνίου, ξεκινά και η λειτουργία του χώρου της CITRONNE στον Πόρο με την έκθεση Topos του Νίκου Μάρκου. Η έκθεση “Topos” του Νίκου Μάρκου είναι σε συνέχεια και σε διάλογο με την έκθεση «Inner Space” στον χώρο της γκαλερί στην Αθήνα. Ο Νίκος Μάρκου θα βρίσκεται στην γκαλερί το Σάββατο 27 Ιουνίου, 20:30-22:30

Με τον τίτλο αυτόν ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό Τόπο- δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς.
Ο Τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα. Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειες της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου. Στην συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας. Και στην ύπαιθρο, όμως, διακρίνονται ανάλογα στοιχεία- όπως το ημιβυθισμένο σκάφος το οποίο τέμνει τον ορίζοντα και την θάλασσα της Ελευσίνας. Ακόμη και οι λωτοί στο ανώνυμο τοπίο περισσότερο υπαινίσσονται την απώλεια της μνήμης, παρά την καρποφόρο βλάστηση. 

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου – 13 Σεπτεμβρίου 2020
Γκαλερί CITRONNE – Πόρος: Πλατεία Αφων Βιρβίλη
Ώρες Λειτουργίας:  Δευ, Τετ-Κυρ 11.00-13.00 & 19.00-23.00, Τρίτη κλειστά

Κεντρική εικόνα άρθρου: Κωνσταντίνος Ξενάκης, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ, “Bennet”, 40x90x17εκ., Μικτή τεχνική, 2000