Χρειάστηκαν 59 χρόνια στη Διεθνή Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) για να εκλεγεί πρόεδρος γυναίκα, και δη Ελληνίδα. Η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Σάγια Τσαουσίδου στο τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης.

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου είναι από το απόγευμα της Δευτέρας η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα από το 1962, η οποία εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία για τα επόμενα δύο χρόνια. Μία έμπειρη και καταξιωμένη στο χώρο δημοσιογράφος που εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει στις αποστολές των δημοσιογράφων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ και η αγαστή συνεργασία επί σειρά ετών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα.

Παναγιώτης Σφαέλος, Σάγια Τσαουσίδου, Λάμπρος Ρόδης

Πέρα όμως από την Ελληνική Προεδρία, στο νέο ΔΣ εκλέχτηκαν δύο ακόμη Έλληνες.  Ο Λάμπρος Ρόδης ως μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής  (Audit Committee) του International Board AEJ και ο Παναγιώτης Σφαέλος ως μέλος της  Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (Conciliation and ArbitrationCommittee) του  International Board AEJ.

Από την ίδρυσή της το 1962 στο Σαν Ρέμο, η AEJ έχει κάνει σπουδαίο έργο για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην προστασία των δημοσιογράφων από διώξεις. Η AEJ προωθεί την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης βοηθώντας τους δημοσιογράφους στο έργο τους να ενημερώνουν τους πολίτες με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Η AEJ έχει τμήματα σε πολλά  κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με σημαντική συμβολή στην προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο είναι κεντρικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, η αμερόληπτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατική λογοδοσία των κυβερνήσεων.

Το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων δημιουργήθηκε το 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλλιγά.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της AEJ είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Σάγια Τσαουσίδου (Ελλάδα)
Αντιπρόεδροι: Javier F. Arribas (Ισπανία), Tibor Macak (Σλοβακία), Simone Rapple (Ιρλανδία)
Γενικός Γραμματέας: Edward Steen (Αυστρία)
Ταμίας: Luigi Cobisi (Ιταλία)
Ειδικός εκπρόσωπος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: William Horsley (UK)
Εκπρόσωπος των Βρυξελλών: Javier Jimenez-Moratalla (Ισπανία)
Εκπρόσωπος Fake News: Irina Nedeva (Βουλγαρία)
Ελεγκτική Επιτροπή: Javier Martín Domínguez (Ισπανία), Λάμπρος Ρόδης (Ελλάδα), Tim Ryan (Ιρλανδία), Hasan Kahvecioglu (Κύπρος), David Worsfold (Ηνωμένο Βασίλειο)
Επιτροπή Διαιτησίας: Brindusa Armanca (Ρουμανία), Nurer Zaman Bhuiyan (Φινλανδία), Eileen Dunne (Ιρλανδία), Giuseppe Jacobini (Ιταλία), Pedro Gonzales Martinez (Ισπανία), Παναγιώτης Σφαέλος (Ελλάδα)