Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό με την πολύ σημαντική δωρεά παγκόσμιου ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε σήμερα ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το Καπνεργοστάσιο της Βουλής των Ελλήνων. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλου δωρίζει σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες, εκ των οποίων 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ, περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate.

Βλάσης Κανιάρης Η Μεγάλη Κούνια, 1974
Μικτή τεχνική 330 x 410 x 150 εκ.
Άποψη εγκατάστασης: Η Υπέρβαση της Άβυσσος, ΝΕΟΝ, Ωδείον Αθηνών
Παραχώρηση του καλλιτέχνη Φωτογραφία: ©Νίκος Μάρκου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι πράγματι σήμερα μια πολύ σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας, αλλά μία σπουδαία μέρα και για τον παγκόσμιο κόσμο της σύγχρονης τέχνης, καθώς ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοινώνει τη δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της προσωπικής του συλλογής σε τέσσερα σημαντικά δημόσια μουσεία, σε τέσσερις δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς. Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη δωρεά την οποία έκανε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι η μεγαλύτερη δωρεά η οποία έχει γίνει ποτέ σε αυτόν τον οργανισμό«.

«Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν δίστασε να παραμερίσει το πάθος του συλλέκτη, προτάσσοντας την θέλησή του για προσφορά στην κοινωνία, στους πολίτες, στους δημιουργούς. Η τέχνη είναι η πανανθρώπινη γλώσσα της επικοινωνίας. Τα πολιτιστικά αγαθά αποκτούν προστιθέμενη αξία μέσα από την επαφή τους με το κοινό. Στις βιομηχανικές κοινωνίες η δημιουργία αξίας συναρτάται με περιορισμούς στην πρόσβαση των πόρων» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «Θεωρώ ότι ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες: έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίζει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της. Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Αυτό το σκεπτικό με οδήγησε στην απόφαση να δωρίσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου σε σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».

Η Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Δημήτρης Δασκαλόπουλος ©Ναταλία Τσουκαλά

Με χρονική αφετηρία το 1994, η Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου αποτελεί σήμερα ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς και ελληνικής εικαστικής σκηνής, οι οποίοι διέπλασαν και εξακολουθούν να διαπλάθουν τις επόμενες καλλιτεχνικές γενιές. Τα έργα της Συλλογής αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληματισμούς της τέχνης και ταυτόχρονα αφορούν οικουμενικά, αρχέγονα και διαχρονικά θέματα, όπως η ανθρώπινη οντότητα ως πηγή δημιουργίας, αλλά και ως πεδίο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται σημαντικοί καλλιτέχνες όπως: Marina Abramović, Kutluğ Ataman, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Βλάσης Κανιάρης, Helen Chadwick, Paul Chan, Bruce Conner, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum, Isaac Julien, Γιάννης Κουνέλλης, Στάθης Λογοθέτης, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Steve McQueen, Ana Mendieta, Marisa Merz, Annette Messager, Wangechi Mutu, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Cornelia Parker, Pipilotti Rist, Dieter Roth, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek.

Abraham Cruzvillegas autodestrucción4: demolición Career Opportunities, 2014
Οστό γνάθου γαϊδουριού, ξύλο, πλεκτό, βαμβάκι, ανοξείδωτο ατσάλι, εντόσθια
ζώων, αλάτι, καπάκια, 154 x 89 x 45 εκ.
©Abraham Cruzvillegas, παραχώρηση του καλλιτέχνη, kurimanzutto, Mexico
City/New York και Thomas Dane Gallery

Μέσω της Συλλογής, ο δημιουργός της, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, λειτούργησε για σχεδόν 30 χρόνια ως θεματοφύλακας των ιδεών και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, έχοντας ως βασικό μέλημα τη διάχυση των μηνυμάτων της τέχνης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, λόγω της βαθιάς πεποίθησής του ότι η τέχνη έχει την ικανότητα να εμπνέει τους ανθρώπους και να κεντρίζει τη συλλογική συνείδηση. Στην προσπάθεια αυτή να μεταφέρει τον θαυμασμό του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε όλο το διάστημα της ενασχόλησής του με την τέχνη, στήριξε ενεργά με προσωπική και οικονομική συνεισφορά πολλά μουσεία, εκθέσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο. Συγχρόνως, διατήρησε ανοιχτή πολιτική δανεισμού των έργων της Συλλογής, ενώ δημιούργησε τον ΝΕΟΝ που ασχολείται με την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της
Ελλάδας.

Αποτελεί λοιπόν την φυσική εξέλιξη αυτής της νοοτροπίας και αυτού του τρόπου δράσης η απόφαση για δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της Συλλογής σε δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο.

Έργα σύγχρονης τέχνης μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό

Marina Abramović & Ulay Imponderabilia, 1977
Ασπρόμαυρη βιντεοπροβολή με ήχο, διάρκεια 30 λεπτά
Διαστάσεις μεταβλητές
©Giovanna dal Magro και Lisson Gallery, London, παραχώρηση The Marina Abramović Archives

Η Δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου απευθύνεται σε τέσσερα δημόσια ιδρύματα σε τρεις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 140 έργα θα ενισχύσουν την συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, περίπου 100 έργα θα προσφερθούν σε κοινή δωρεά στα μουσεία Guggenheim και MCA του Σικάγο και περίπου 110 έργα θα δωρηθούν στην Tate. Συνολικά περισσότερα από 350 έργα σύγχρονης τέχνης από 142 καλλιτέχνες της Συλλογής θα εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες συλλογές των μουσείων.

Η Δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου θα ενδυναμώσει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ του ΕΜΣΤ και της Tate και θα δημιουργήσει το πεδίο για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας όσο και σε δανεισμούς έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim, για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων.

Sarah Lucas
Bunny Gets Snookered #10, 1997
Καλσόν, κόκκινες κάλτσες, καρέκλα, σφιγκτήρας, ίνες εριόδενδρου και σύρμα
104 x 71 x 89 εκ.
©της καλλιτέχνιδος, παραχώρηση Sadie Coles HQ, London

Η Δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου θα συνοδευθεί από τη δημιουργία ενός δικτύου Επιμελητών. Ειδικές θέσεις θα δημιουργηθούν μία στην Tate και μία για την κοινή δωρεά στα μουσεία Guggenheim και MCA Chicago, ενώ θα προβλεφθεί επιμελητική υποστήριξη στο ΕΜΣΤ, θέσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση της Δωρεάς στη δράση του κάθε οργανισμού.

Με τις θέσεις επιμελητών και την υποστήριξη των μουσείων, η δωρεά θα απευθυνθεί ευρέως στο κοινό μέσα από διεθνείς παρουσιάσεις/εκθέσεις και μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής τους παρουσίας. Τα μουσεία, επίσης, θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να ενισχύσουν τη διάδοση της δωρεάς. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συνεπής στο όραμά του, παραδίδει την Συλλογή του σε διεθνή μουσεία. Με αυτή την ευεργεσία εξασφαλίζει το μέλλον της και την συνομιλία της με το ευρύτερο δυνατόν κοινό σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον συλλέκτη ότι αρκετά έργα που περιλαμβάνονται στη δωρεά προς τα ξένα μουσεία, κυρίως μεγάλες εγκαταστάσεις, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση το επόμενο διάστημα στο χώρο του Καπνεργοστασίου.