Σύμφωνα με κοινή φιλοσοφική σκέψη Ανατολής και Δύσης: «Η αιωνιότητα ζει σε μια στιγμή και το σύμπαν σ’ έναν κόκκο σκόνης». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν το σύμπαν περικλείεται σε κάποιο μεγαλύτερο και εάν «όλα είναι ένα και ένα είναι όλα», μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως Ένα – από το απειροελάχιστο σωματίδιο ύλης μέχρι το μέγιστο σύμπαν.

Όλοι είμαστε μέρος όλων και όλα συνδέονται μεταξύ τους: αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έκθεσης «Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας», της οποίας η αρχαία Ευρασιατική σοφία έφθασε στην Ιαπωνία πριν από 1300-1500 χρόνια, μέσω του Δρόμου του Μεταξιού και ζει ακόμα σήμερα ως είδος τέχνης. Το Ευρασιατικό μονοπάτι όπου καλλιεργήθηκε το όραμα αυτό της ενότητας και στο οποίο η ομορφιά και η σοφία αλληλεπιδρούν ως ο «Δρόμος της εισαγωγής του Βουδισμού Vairocana στην Ιαπωνία», αποτελεί έμπνευση για ενότητα, υπερβαίνοντας τα σύνορα Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου.

Η έκθεση φωτογραφίας «O Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας – Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία» της Miro Ito, η οποία περιοδεύει ανά τον κόσμο, προβάλει «οράματα που απηχούν την ενότητα» μέσα από επιλεγμένα έργα ως μαρτυρία της διασύνδεσης Ανατολής και Δύσης, όπου «Το Ευρασιατικό Μονοπάτι της Σοφίας» διακρίνεται ξεκάθαρα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Το καθιστό μπρούτζινο άγαλμα του Βούδα Vairocana, Ναός Todaiji– Εθνικός Θησαυρός Ανεγέρθηκε τον 8ο αιώνα, αποκαταστάθηκε τον 13ο και 17ο αι. μ.Χ.

Με την έκθεση αυτή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανοίγει η αυλαία μιας σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 120ης  Επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας (1899-2019). Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή από 46 φωτογραφίες αγαλμάτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στο βουδιστικό ναό Tōdaiji και το σιντοϊστικό ιερό Kasuga-Taisha, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Νάρα – αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού – που είναι επηρεασμένα από τον ελληνιστικό πολιτισμό.

Τα έργα της φωτογράφου-καλλιτέχνιδος με παγκόσμια δραστηριότητα Miro Ito, υποδέχονται τους επισκέπτες εκπέμποντας μια ήρεμη, ωστόσο εντυπωσιακή δύναμη. Το πνεύμα του Ελληνισμού που διαδόθηκε στην Ιαπωνία μέσω του δρόμου του μεταξιού και κατοικεί στα αγάλματα του Βούδα ως σύμβολα του ιαπωνικού πολιτισμού, αποτυπωμένο στα φωτογραφικά έργα της έκθεσης από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Οργάνωση: Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Ινστιτούτο Φωτογραφικής Βιομηχανίας Ιαπωνίας (JCII)

Διάρκεια:       16 έως 28 Ιανουαρίου 2019
Είσοδος:         4 Ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη έως Κυριακή, 8:30- 15:30  (Τρίτη κλειστά)

Πληροφορίες
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:
Βασ. Σοφίας 22 – Αθήνα, τηλ.: 213 213 9557
www.byzantinemuseum.gr