Μία αναδρομική έκθεση του Κώστα Τσόκλη  πάντα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Κι αυτό γιατί σου δίνει την ευκαιρία να διανύσεις και να ανασχηματίζεις μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή. Ο Τσόκλης, στα 90 του χρόνια, συναντά για μια ακόμη φορά τον αγέραστο εαυτό του στην 122η ατομική του έκθεση, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε μια σύνοψη αντιπροσωπευτικών κορυφαίων του έργων, με τόση ομορφιά, που σχεδόν σου κόβεται η ανάσα, πείθοντάς μας ότι η τέχνη του είναι αδιαμφισβήτητα αχώριστη από τη ζωή του.

© artvivere.gr

Φτάνοντας στο δεύτερο όροφο του Ιδρύματος για να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, μας υποδέχονται τα πορτραίτα του Αλέξανδρου Ιόλα, του Ηλία Πετρόπουλου και της συζύγου του Ελένης Τσόκλη.  Το αφιέρωμα στον Κώστα Τσόκλη μέσα από πενήντα (50) πολύτιμα και αντιπροσωπευτικά έργα καταγράφει μία πορεία από το 1955 μέχρι σήμερα, ιχνιλατώντας όλους τους κορυφαίους σταθμούς του καλλιτέχνη, ενός καλλιτέχνη που βρίσκεται πάντα σε μία διαρκή αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

© artvivere.gr

Η έκθεση ξεκινάει με τα πορτραίτα της μητέρας και του πατέρα του (1955-1957) και συνεχίζει με τα πολυσυζητημένα του έργα «Το σκιάχτρο» (1960), «Ερείπια αρχαίας πόλης» (1960), «Δύο καρέκλες» (1967), «Ένας κουβάς γεμάτος μέρα κι ένας άλλος γεμάτος νύχτα» (1990), «Μικάντο» (1975), «Μαύρες κηλίδες» (2003), «Αξιού 15» (1988), «Κόκκινα δέντρα» (2008), «Λευκός κορμός» (1991), «Μολυβένια σύννεφα» (1988), «Ο αναπαυόμενος οδοιπόρος» (1988), «Γέννεσις» (1992), «Άρτεμις–Κάλι», (1997), «Παραλλαγές κοσμογονίας» (2017), μεταξύ των άλλων.

© artvivere.gr

Η εξελικτική του πορεία από τις νεανικές του ανησυχίες, τη «ζωντανή ζωγραφική», τον διάλογο του με την τεχνολογία, έως την ώριμη του περίοδο, αποκαλύπτουν το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων και όλη του την ενέργεια. Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει, αλλά κάθε φορά ο Τσόκλης μοιάζει να αναγεννάται μέσα από την τέχνη του.

Το έργο του Τσόκλη είναι μία συνεχής αναζήτηση, γιατί οι συμβολισμοί, τα μηνύματα, η δράση που διαγράφεται στο έργο του μας βάζουν σε μία διαδικασία αναζήτησης, σ’ ένα οδοιπορικό σε πλήρη αντιστοιχία μ’ αυτό του δημιουργού.

«Παραλλαγές κοσμογονίας» (2017) © artvivere.gr
«Και καθώς έτσι γύρισα στις ρίζες της ζωγραφικής, το μυαλό μου γύρισε και στις ρίζες του ανθρώπου. Στη συνουσία, δηλαδή στον έρωτα.» Κ.Τ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς «… Ο ίδιος εκφράζεται πάντα ελεύθερα, γιατί ελεύθερο είναι και το πνεύμα του. Ο ίδιος, εξάλλου διαρκώς  ανανεώνει την τέχνη του, την έκφραση των έργων του και αποκαλύπτει, με άμεσο και αληθινό τρόπο, τον οραματικό του κόσμο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, που μεγαλώνει τον κόσμο μας, αφού, με την καθαρότητά του προσεγγίζει τον ιλιγγιώδη πόνο της ζωής και τις χαρές που την κάνουν να αξίζει

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας ποιητής του καμβά, ένας ακούραστος δημιουργός, που το καλλιτεχνικό του στίγμα είναι η διαρκής αμφισβήτηση και ο πειραματισμός με διάφορα μέσα έκφρασης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη. Και πάντα η επίσκεψη σε μία του έκθεση σε γεμίζει με δεκάδες ερωτήματα που σου γεννά το ίδιο το έργο.

Ο Κώστας Τσόκλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1954 και σπούδασε στη Ρώμη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 1960 έως το 1985 έζησε στο Παρίσι, όπου μέσω της Γκαλερί Ιleana Sonnabend έγινε γνωστός με τα προοπτικά του «Αντικείμενα-Καταστάσεις». Το 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου παρουσίασε τη «ζωντανή ζωγραφική» (living painting), που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη βιντεο-προβολή. Έχει πραγματοποιήσει μόνιμες εικαστικές επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, όπως το «Υπόγειο Πάρκο» που βρίσκεται στο Μετρό της Αθήνας, ο «Πύθωνας» που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η «Γένεση» στη Fattoria di Celle στην Ιταλία, ή πρόσκαιρες, όπως στην Πλάκα της Αθήνας, στο χωριό Μοναστήρια της Τήνου, καθώς και στην εικαστική-κοινωνική παρέμβαση στη Σπιναλόγκα της Κρήτης, το 2012 και πολλές άλλες. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 ατομικές εκθέσεις σε Μουσεία και αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε μουσεία και μεγάλες συλλογές. Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2004 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Τον Μάιο του 2011 εγκαινιάστηκε στον Κάμπο της Τήνου το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

Η έκθεση «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις», πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη με την ευκαιρία των 90 χρόνων από τη γέννησή του.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: έως 8 Νοεμβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00