Mια διεθνής καλοκαιρινή έκθεση στην καρδιά της πόλης που λειτουργεί ως προάγγελος της φθινοπωρινής Αrt Athina 2019.

Ραντεβού το Σεπτέμβριο στην καρδιά της Αθήνας δίνει η Art Athina 2019, τo μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα που έχει αναδειχθεί σε θεσμό και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειον Μέγαρο, 13-16 Σεπτεμβρίου 2019.

Παρούσα όμως θα είναι και το καλοκαίρι η έκθεση που καταγράφει τον εικαστικό παλμό, συστήνοντας στους φίλους της τέχνης το Art Athina Summer Pop Up: μια διεθνή καλοκαιρινή έκθεση στην καρδιά της πόλης που λειτουργεί ως προάγγελος της φθινοπωρινής Αrt Athina 2019.

Στο κτίριο επί της οδού Αιόλου 48-50 και μέσα στους άδειους χώρους γραφείων, γκαλερί από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και την Αυστρία, θα προϊδεάσουν τους επισκέπτες για την φουάρ του Σεπτεμβρίου. Συνολικά στο Art Athina Summer Pop Up συμμετέχουν 34 ελληνικές γκαλερί, παρουσιάζοντας από έναν καλλιτέχνη, και έξι διεθνείς γκαλερί από το εξωτερικό.

Οι ελληνικές συμμετοχές έχουν ως εξής: a. antonopoulou.art με τη Στεφανία Στρούζα, Αγκάθι Καρτάλος με τον Φίλιππο Φωτιάδη, Alibi με τον Ιάκωβο Βολκώφ, Alma Contemporary Art Gallery με την Βάνα Φερτάκη, Allouche Benias με τον Vassilis H., Art Appel Gallery με τον Νίκο Γιαβρόπουλο, ArtΠρίσμα με την Κατερίνα Κοκκινάκη, Artforum Gallery με τον Παναγιώτη Τανιμανίδη, Art Ζone 42 με τον Konstantinos TheMonkΑστρολάβος με τον Γιώργο Παπακαρμέζη, CAN Christina Androulidaki με την Έφη Χαλιόρη, Cheapart με τον Μπάμπη Καρτάλη, Γκαλερί Citronne με τον Γιώργο Λάππα, Γκαλερί Cube με τον Μάκη Κυριακόπουλο, Crux Galerie με τον Ηλία Παπαηλιάκη, Εικαστικός Κύκλος Sianti με τον Cacao Rocks, έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου με τον Άγγελο Σκούρτη, Elika Gallery με τον Βαγγέλη Γκόκα, EPsilon Art Gallery με την Εύη Κυρμακίδου, Γκαλερί «7» με τον Κωσταντίνο Αρχανιώτη, Γκαλερί Έρση με τον Δημήτρη Χιωτόπουλο, Gallery Genesis με την Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, αίθουσα τέχνης kaplanon5 με τον Δημήτρη Αθανασίου, Αίθουσα Τέχνης Καππάτος με την Marina Abramovic, Kalfayan Galleries με τον Κωστή Βελώνη, Miharalias Art με την Chryssa, Γκαλερί Παπατζίκου με τον Κωστή (Τριανταφύλλου), αίθουσα τέχνης ΠερίΤεχνών Καρτέρης με τον Γιώργο Γιώτσα, Αιθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή με τον Μωρίς Γκανή, Rodeo με την Tamara Henderson, Γκαλερί Σκουφά με τον Παναγιώτη Μπελντέκο, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου με τον Γιώργο Γυπαράκη, Τεχνοχώρος με τον Στάθη Βανατίδη και The Breeder με τον Αριστείδη Λάππα.

Στο διεθνές πρόγραμμα του Art Athina Summer Pop Up οι γκαλερί Edel Assanti από το Λονδίνο και η γκαλερί Anat Ebgi από το Los Angeles συμμετέχουν με δύο ατομικές παρουσιάσεις των ζωγράφων Dale Lewis και Neil Raitt αντιστοίχως. Οι καλλιτέχνες έμειναν για ένα μήνα στην Αθήνα δουλεύοντας σε εργαστήρια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο συνέργειας της Art Athina με τον Δήμο Αθηναίων και το Athens Culture Net, εμπνεύστηκαν από την πόλη και δημιούργησαν εδώ τα έργα που θα εκτεθούν στο Art Athina Summer Pop Up. Η Loyal Gallery που έρχεται από τη Στοκχόλμη παρουσιάζει δημιουργίες του Jim Thorell, η Soft Opening από το Λονδίνο θα δείξει έργα των Alix Vernet και Ryan Driscoll. Η εκ Βιέννης ορμώμενη Sophie Tappeiner μας συστήνει την φωτογράφο Sophie Thun (με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας) και τον γλύπτη Sydney Shen. H Zeller Van Almsick, τέλος, επίσης από την αυστριακή πρωτεύουσα παρουσιάζει τη δουλειά του Jonny Niesche.

Η μετάθεση των ημερομηνιών και η αλλαγή διεξαγωγής χώρου της κεντρικής έκθεσης της Art Athina 2019 κρίθηκε επιβεβλημένη από την οργανωτική ομάδα για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών και δεύτερον διότι παρά τις αγαθές προθέσεις και τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού η διαδικασία παραχώρησης του Ακροπόλ Παλάς, το οποίο σχεδιαζόταν να εγκαινιαστεί με την Art Athina 2019, αποδείχθηκε εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Art Athina Summer Pop Up
19-23 Ιουνίου 2019
Αιόλου 48-50
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη 19 Ιουνίου 16:00-23:00, Πέμπτη 20 Ιουνίου έως και Κυριακή 23 Ιουνίου: 13:00 – 21:00

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Marina Abramovic w. Ulay AAA-AAA