Από την 1η Ιανουαρίου 2020, δύο παραθαλάσσιες πόλεις, η Rijeka (Ριέκα) της Κροατίας και το Galway (Γκάλγουέι) της Ιρλανδίας θα κατέχουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2020.

«Χάρη στον τίτλο τους ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ριέκα και το Γκάλγουεϊ θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες του πολιτισμού για να εμπλουτίσουν τη ζωή μας και να φέρουν κοντά μας τις κοινότητες μας«, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχίνας «Η προώθηση του πολιτισμού ως βασικού στοιχείου του τρόπου ζωής μας έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ανάπτυξη. Επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, δεξιότητες και ευκαιρίες συμμετοχής στην κοινωνία και να κάνουν τις κοινωνίες μας πιο δίκαιες και πιο περιεκτικές. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια.»

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή και υπογραμμίζει τον ρόλο του πολιτισμού στην προώθηση των αξιών, στις οποίες χτίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση: η πολυμορφία, ο σεβασμός, η ανοχή και η ειλικρίνεια«, δήλωσε η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel «Μια επιτυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα είναι περιεκτική και ουσιαστική για τους πολίτες της. Είναι επίσης ανοιχτή στον κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει την προθυμία της Ένωσης να προωθήσει τον πολιτισμό ως κινητήριο μοχλό για την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει μακροχρόνια κοινωνικοοικονομικά οφέλη στην περιοχή τους. Ανυπομονώ πολύ να επισκεφθώ τόσο τη Rijeka όσο και το Galway και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία το 2020.»

Rijeka

Η Rijeka, μια πόλη που βρίσκεται στην ακτή της Κροατίας και είναι γνωστή για τη μποέμικη ατμόσφαιρα και την πληθώρα φεστιβάλ, το 2020, κατά τη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ, θα αποτελέσει το κέντρο ενός σημαντικού και εκτεταμένου προγράμματος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και τη πόλη υποδοχής για τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από τις παγκόσμιες, κροατικές και ευρωπαϊκές πολιτιστικές σκηνές. Η Rijeka, φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και είναι η πρώτη πόλη της Κροατίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με το μότο «Port of Diversity» (λιμάνι της πολυμορφίας) το πρόγραμμα Ριέκα 2020, επικεντρώνεται στα θέματα του νερού, της εργασίας και της μετανάστευσης, που συνδέονται με την ταυτότητά της, αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα στον ευρύτερο κόσμο. Οι εορτασμοί θα ανοίξουν στις 1-2 Φεβρουαρίου 2020.

Galway

Το Galway είναι η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής επαρχίας Κόνοτ στην Ιρλανδία και η τρίτη ιρλανδική πόλη (μετά το Δουβλίνο το 1991 και το Κορκ το 2005) που φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ξεκινώντας τον Φεβρουάριο, για να συμβαδίζει με το αρχαίο κελτικό ημερολόγιο, το πρόγραμμα Γκάλγουεϊ 2020 βασίζεται σε τέσσερεις κέλτικες γιορτές: το Ίμπολκ, το Μπελτέιν, τη Λούνασα και το Σόουιν. Με το σύνθημα «Let the Magic In», στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, σε μια πόλη όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους γεννήθηκε εκτός Ιρλανδίας, βρίσκεται η μετανάστευση, το τοπίο και η γλώσσα.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάστηκε το 1985, όταν η Μελίνα Μερκούρη, η τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τον θεσμό. Έκτοτε, έχει καταστεί μία από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, δίνοντας στους πολίτες της την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, και συμβάλλοντας στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τόσο της πόλης όσο και της γύρω περιοχής.