Παρασκευή μεσημέρι και βρεθήκαμε στο Βυζαντινό Μουσείο μπροστά σε μία έκπληξη. Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο που δεσπόζει στην αυλή του Μουσείου, πέντε νέα παιδιά άλλοτε με τη συνοδεία μίας κιθάρας ή ενός κρουστού οργάνου ή και των δύο μαζί, ερμηνεύουν κορυφαία κείμενα αρχαίας και βυζαντινής γραμματείας.

Η πρωτότυπη δράση «Οι πέτρες μιλούν», που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, στόχο της έχει την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς την με την τουριστική ανάπτυξη.

Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης ανά τους αιώνες, όλα αυτά ζωντανεύουν στο εγχείρημά της  Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού με τρόπο ανάλαφρο, εύληπτο και δροσερό. 

Αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου – που αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο – και τον «Διγενή Ακρίτα», έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να τα παρακολουθούν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά – αγγλικά – γαλλικά) από νέους ηθοποιούς σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Επί τρεις μήνες, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από τις 11:00 έως τις 13:00 συναντήστε τους νεαρούς ηθοποιούς στο αίθριο του Βυζαντινού  και Χριστιανικού Μουσείου τον Ιούλιο, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς τον Σεπτέμβριο και στο αίθριο του Μουσείου Ακρόπολης τον Οκτώβριο Η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών (Nέδη Aγαπίου, Γεωργία Zάχου, Άννα-Λούνα Λούβαρη, Δημήτρης Nάστος, Σταύρια Νικολάου) της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου.

Η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.