Βιώνουμε μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της έννοιας της επαφής και το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, κάλεσε τον καλλιτεχνικό, τεχνολογικό, επιστημονικό -αλλά και όχι μόνο- κόσμο να υποβάλλει τις συμμετοχές του για την υβριδική (διαδικτυακή και φυσική) έκδοση του. Το ADAF 2021 με τίτλο Tāctus θέτει ως θέμα τον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης σύνδεσης, υπό τη μορφή της επικοινωνίας, αλλά και της φυσικής επαφής.

Από 13 έως 17 Οκτωβρίου το ADAF έρχεται στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, και μπαίνει πρώτο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ). Επιλέγει επίσης και την ευρύτερη περιοχή της Πλάκας και θα παρουσιάσει σε όλους τους χώρους
420 έργα, από τις 5500 συμμετοχές που υποβλήθηκαν, στις κατηγορίες: Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installations, Virtual Reality, Games, Augmented Reality, Performances, Workshops, Talks, ADAF Kids και Festivals of The World.
Tāctus στα λατινικά σημαίνει αγγίζω, φτάνω, κατορθώνω, αλλά και παλμός κατά τη μουσική. Μία νέα νόρμα, υβριδική, ανάμεσα στον πραγματικό και ψηφιακό κόσμο.
Λίγα λόγια για τους χώρους της φετινής διοργάνωσης:
Με την ευγενική παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), το Λουτρό των Αέρηδων, το Τζαμί Τζισδαράκη και οι χώροι στην Πανός 19 και Κλάδου 9, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του Φεστιβάλ. Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων, μίας ολόκληρης γειτονιάς της Αθήνας έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, αποτελούν τη νέα στέγη του ΜΝΕΠ, το μοναδικό Δημόσιο Μουσείο που πραγματεύεται την νεότερη Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της.
Το ADAF πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με δράσεις σε δημόσια σημεία καθώς και Open Air Screenings επί της οδού Άρεως και Κλάδου στην Πλάκα.
Ακόμα ένας χώρος του φεστιβάλ θα αποτελέσει το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, με την ευγενική παραχώρηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
Μερικά highlights:
To αγαπημένο μας ADAF Kids, ένα digital art festival αφιερωμένο σε παιδιά και γονείς, επιστρέφει ακόμα πιο ενισχυμένο για να διασκεδάσει και να εκπαιδεύσει τους μικρούς μας φίλους.
Στο Λουτρό των Αέρηδων θα φιλοξενηθούν έργα τα οποία ξεχώρισαν για την θεματική τους και αφορούν στην έννοια του Άλλου, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από την φετινή θεματική “Tāctus.”
Στην όψη του Τζαμιού Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηριακού, θα γίνει 3D Mapping Projection και το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου θα φιλοξενήσει μια πρωτότυπη ηχητική εγκατάσταση.
Στην αυλή του ΜΝΕΠ θα πραγματοποιούνται καθημερινά Performances και στη συμβολή των οδών Άρεως και Κλάδου Open Air Screenings.
To κτήριο επί της οδού Πανός 19 θα ξαναζωντανέψει με το project «FARNESINA DIGITAL ART EXPERIENCE» μια εμβυθιστική εμπειρία σε συνεργασία με το Italian Cultural Institute of Athens και το Bright Festival, στα πλαίσια του προγράμματος της Ιταλικής Πρεσβείας, Cultural Initiative of Tempo Forte.
To ADAF παρουσιάζει το ερευνητικό έργο AI TRACE (Synaesthetic Engagement of Artificial Intelligence with Digital Arts and its Audience) που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να εξερευνήσουμε τη σχέση του κοινού με τις Ψηφιακές Τέχνες.
Είσοδος ελεύθερη. Κλείστε online το δωρεάν εισιτήριο σας στο ΄https://2021.adaf.gr/el/
Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.