Όταν πριν 10 χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μια παρέα ονειροπόλων καλλιτεχνών και απλών εθελοντών γέμισε με δράσεις για δέκα ημέρες το κομμάτι του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι το Μικρό Παρίσι των Αθηνών θα αντέξει στον χρόνο.

Το σήμα της έναρξης δόθηκε στην πλατεία Βάθη, η συνέχεια στον κήπο του Αρχαιολογικού μουσείου και κατόπιν στα σπλάχνα της περιοχής.

Μόλις ξεκινούσε το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών»!

Από τότε και κάθε χρόνο, πιστό στο ραντεβού του, έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, στην οποία συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να γίνει θεσμός και να αποτελεί την αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 νευραλγικά σημεία του πυρήνα της πόλης, όπου συναντιόνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Η κληρονομιά του είναι ποικίλως ορατή. Ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals (ζωγραφική δρόμου) όπως η περίφημη και διεθνώς βραβευμένη «κουκουβάγια» του street artist WD και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών έγινε επίσης το φεστιβάλ που αγαπούν τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, έγινε το φεστιβάλ που στήριξε και ενίσχυσε την ένταξη και ενσωμάτωση οικογενειών μεταναστών, έγινε το φεστιβάλ που αναδεικνύει τους χώρους πολιτισμού της Αθήνας.

Επετειακή έκδοση αφιερωμένη στον έρωτα!

2013 – 2023! Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» γιορτάζει και η επετειακή του έκδοση θα είναι μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού, από 19 έως 29 Οκτωβρίου, με ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους με χαμηλό εισιτήριο, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle football για νέους, τουρνουά πετανκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Η φετινή θεματολογία υμνεί τη σημαντικότερη και διαχρονικότερη πηγή έμπνευσης όλων των εποχών. Ο έρωτας ως θεός, ο έρωτας ως η απόλυτη ευτυχία ή το απόλυτο ανθρώπινο πάθος ή λάθος ενέπνευσε όλους σχεδόν τους δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας. Έργα που έχουν εμπνευστεί από το έρωτα θα φιλοξενήσει το επετειακό «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023».

To φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα