Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Φραγκίσκου Δουκάκη «Βάλια Κάλντα» στη γκαλερί Σκουφά αποτυπώνει μέσα από τις 4 εποχές του χρόνου, το φυσικό κάλος της κοιλάδας Βάλια Κάλντα στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα ελαιογραφίες, φιλοτεχνημένες την τελευταία διετία. Οι τοπιογραφίες του Δουκάκη αποτελούν καρπό της συνεχούς έλξης και επίμονης παρατήρησης του δημιουργού με το παρθένο τοπίο, ενώ αναμετρώνται με την ποικιλία των μορφολογικών αντιθέσεων της περιοχής με το πέρασμα των εποχών.

«Η Βάλια Κάλντα, είναι μια ενότητα που δημιουργήθηκε χωρίς προσχεδιασμένη πρόθεση αλλά με σφοδρή επιθυμία του δημιουργού της. Που ζωγράφισε με αισθαντικό και ψυχικό πάθος, προσεγγίζοντας τόσο εννοιολογικά όσο και συναισθητικά την ατέρμονη ζωγραφική απόπειρα των μεγάλων ιμπρεσιονιστών{…}» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού «Η αγάπη του Φραγκίσκου Δουκάκη για το αδόμητο τοπίο, με τις πρώτες συστηματικές απόπειρες απαθανατισμού του να πραγματοποιούνται με οπτικό ορμητήριο το αττικό Δάσος Διομήδους, βρήκε ένα σφοδρό υποκείμενο ζωγραφικού πάθους στο δραματικό τοπίο της Βάλια Κάλντα όπου βρέθηκε τυχαία λίγα χρόνια πριν. Της Ζεστής Κοιλάδας με το αρχέγονο όνομα και τα χρώματα εκείνα με τις οργανικές πρωτογένειες που ο ζωγράφος δεν είχε ποτέ ξαναδεί.{…} Καταθέτοντας την ενότητα «Βάλια Κάλντα» με τις εξαίσιες ετούτες εναλλαγές χρωστήρα και φωτεινότητας που εκπέμπονται από την ίδια βασική ατέρμονη φόρμα, ο Φραγκίσκος Δουκάκης έχει προχωρήσει σε ένα θαυμαστό ζωγραφικό επίτευγμα και μαζί, σε ένα πολυσήμαντο οικολογικό μήνυμα με επίκαιρη πολιτισμική και πολιτική προτροπή. {…} Η Βάλια Κάλντα της ορεινής Ηπείρου και του Φραγκίσκου Δουκάκη έχει υπόσταση θηλυκή. Και διαθέτει μια άγρια, άστατη και ανεξερεύνητη ομορφιά, για τα εξωγενή χαρακτηριστικά και τις ψυχικές ιδιότητες της οποίας έχουμε ακόμη ερεβώδη άγνοια. Αλλά, να, αυτή είναι μια πραγματικά σπουδαία απόπειρα.»

Διάρκεια έκθεσης: 9/06 έως 27/06/ 2020.
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673 – Τ.: 210 3603541
Ώρες λειτουργίας: Δευτ: 11:00-15:30, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Τετ: 10:00-15:30, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-15:30