Με υποχρεωτική τη χρήση μάσκα και δύο θέσεις να παρεμβάλλονται μεταξύ των καθήμενων υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους το Μουσείο της Ακρόπολης για την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Μουσείου μετά το lockdown, η οποία συνδυάστηκε με τον εορτασμό των έντεκα χρόνων ζωής του.

© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία Γιώργος Βιτσαρόπουλος
«Γερό χτύπημα» χαρακτήρισε το κλείσιμο του μουσείου ο πρόεδρος του Δημήτρης Πατερμαλής και αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα του μουσείου, η οποία ως το τέλος Φεβρουαρίου ήταν αντίστοιχη με εκείνη του 2019. «Ξαφνικά, όμως, αρχές Μαρτίου, είδαμε μια πτώση. Ο Μάρτιος του 2019 είχε περίπου 150.000 επισκέπτες, ενώ ο μισός Μάρτιος του 2020 είχε 26.000 επισκέπτες», τόνισε ο καθηγητής. «Ωστόσο, αμέσως μαζέψαμε τις δυνάμεις μας και αξιοποιήσαμε αυτό τον νεκρό χρόνο» συνέχισε.
Έγινε απολύμανση, αλλά κι ένας καθαρισμός ο οποίος ξεκίνησε από τον τρίτο όροφο ως τα βάθη του μουσείου, από τον οποίο το ίδρυμα βγήκε φρεσκαρισμένο, ενώ ανανεώθηκε και ένα μέρος της έκθεσής του.
Στο πλαίσιο αυτό, στην είσοδο του μουσείου παρουσιάζεται ένα βίντεο από τις σπηλιές που βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης μαζί με τα εκθέματα που προέρχονται από αυτές. Παράλληλα έγινε ανανέωση της παρουσίασης των μακετών της Ακρόπολης, μια πολύτιμη «περιουσία» που έχει το μουσείο από το 1985 και η οποία δημιουργήθηκε κυρίως με πρωτοβουλία του Μανόλη Κορρέ.
«Γιατί η Ακρόπολη δεν είναι απλώς μια τοπογραφία, είναι πολλές τοπογραφίες. Έχουμε μια σειρά αλλαγών στην Ακρόπολη και ο επισκέπτης πρέπει εύκολα να μπορεί να τις συλλάβει για να καταλάβει και τα ποικίλα εκθέματα στο μουσείο», συμπλήρωσε ο καθηγητής. Επιπλέον, στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών, στήθηκαν εκ νέου ορισμένα γλυπτά, όπως η περίφημη Κόρη της Λυών, η αρχαιότερη κόρη της Αττικής με το ιωνικό ένδυμα που βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στο μουσείο της Λυών και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Όπως είπε ο κ. Παντερμαλής, το παλιό προπολεμικό εκμαγείο αποσυνδέθηκε από το άγαλμα, κατασκευάστηκε ένα καινούργιο με όλες τις σύγχρονους μεθόδους, ενώ απομακρύνθηκαν τα γεμίσματα που είχαν φτιάξει οι τεχνίτες για να δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, «καταστρέφοντας» όμως την αυθεντικότητά του. «Τώρα που είναι το σωστό εκμαγείο, αντιλαμβάνεται κανείς την υψηλή ποιότητα του αναθήματος», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Βασικός μουσειακός στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης. «Στη συνείδηση των περισσότερων, η αρχαϊκή Ακρόπολη έχει περάσει ως απλά μια ιστορική φάση, ενώ μιλάμε για πλήρη κτίρια.» τόνισε ο κ. Παντερμαλής «Η προσπάθειά μας είναι να δείξουμε είναι ότι το Μουσείο στεγάζει δυο Ακροπόλεις: Την αρχαϊκή και την κλασική. Και η αρχαϊκή για 50 ίσως και περισσότερα χρόνια έχει έναν και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή Προ-Παρθενώνα και είναι ο πρόδρομος του Ερεχθείου».

©artvivere
Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο αέτωμα με τα δυο λιοντάρια που σπαράζουν έναν ταύρο, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, όπου εκεί προστέθηκαν τρία νέα εκθέματα, ένα επιβλητικό τρίγλυφο –ύψους 1,40 μ. ενώ οι άλλες έχουν ύψος συνήθως μόνο 40 εκ.–, ένα κιονόκρανο και μια μετώπη με αναγραμμένη επιγραφή που εξυμνεί το κάλος του Λυσία, προφανώς χρονολογούμενη ύστερα από την καταστροφή του ναού.
Αλλαγές έγιναν και στον φωτισμό του μουσείου, με τους νέους λαμπτήρες τύπου LED υψηλής τεχνολογία και απόδοσης, που τοποθετήθηκαν στην Αίθουσα των Κλιτύων, στις Καρυάτιδες και στη μισή (μέχρι στιγμής) ζωφόρο του Παρθενώνα, λούζοντας πλέον λουσμένα με άπλετο φως που προσομοιάζει το φυσικό, γεγονός που αναδεικνύει όλη τη μεγαλοπρέπεια αλλά και τις μικρές, πολύτιμες λεπτομέρειές τους.
Στα ευχάριστα νέα της συνέντευξης Τύπου ήταν η είδηση, διά στόματος της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι ένα τμήμα ανδρικής κεφαλής, το οποίο έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το πέρας της περιοδικής έκθεσης «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν», θα επανενωθεί με το αυθεντικό τμήμα και θα έρθει στο Μουσείο Ακρόπολης ως μια συμβολική κίνηση για μια άλλη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων.
«Πρέπει να εγκαινιάσουμε, τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία, μια άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας και μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο κρατικό μουσεία να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης» ανέφερε η κ. Μενδώνη
Επίσης η Υπουργός αναφέρθηκε και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επισημαίνοντας ότι «Το Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι η στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πια ένας αποικιοκρατικός μουσειακός οργανισμός του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στη διεθνή ηθική που αφορούν σήμερα στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, των κλεμμένων ή των λαθραίων εξαχθέντων, άρα παρανόμως, πολιτιστικών αγαθών»
Από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε την έκθεση για την καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες – η οποία συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες – η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο χώρο της μόνιμης έκθεσης.
Πληροφορίες: www.theacropolismuseum.gr
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης
© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία Γιώργος Βιτσαρόπουλος