Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρουσίασε το πρόγραμμά του για το φετινό καλοκαίρι, ένα πρόγραμμα συμπυκνωμένο, που περιλαμβάνει παραστάσεις στους ανοιχτούς χώρους του Φεστιβάλ, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Παρόλο που στη φετινή διοργάνωση δεν θα παρουσιαστεί το σύνολο του αρχικού σχεδιασμού, το φεστιβάλ παραμένει ζωντανό με μια ειδική εκδοχή προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, που θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματός, όπως τελικά διαμορφώθηκε, θα παρουσιαστούν 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Πρόκειται για ορισμένες παραγωγές του Φεστιβάλ και συνεργασίες με κρατικούς φορείς, που όλες είχαν ήδη εξαγγελθεί στο πρόγραμμά από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου το Μάρτιο και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία.

Η κυρία Ευαγγελάτου κατά τη διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος για την παρουσίαση του προγράμματος μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube σημείωσε «Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών.» και ευχαρίστησε τις δημιουργικές ομάδες και τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ τονίζοντας ότι «Εργάζονται κάτω από πολύ ιδιότυπες –καλλιτεχνικά– συνθήκες και θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρους περιορισμούς στις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις τους. Ολόκληρη η ομάδα του Φεστιβάλ θα είναι δίπλα τους, για να διευκολύνει το έργο τους, με ασφάλεια για όλους.»

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττει φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Τα έργα που δεν θα παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για τον εορτασμό των 65 χρόνων του Φεστιβάλ.
Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και η ανάπτυξη του σχεδιασμού για το καλοκαίρι του ’21.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
5 Ιουνίου – 3 Ιουλίου
ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / CITY PROJECT 2020 – ΣΥΜΠΡΑΞΗ ME TO ΝΕΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ
Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης
15 & 16 Ιουλίου / 21:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
Τους προβολείς στήσε
18 Ιουλίου / 21:00
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
Γκαλά Μπετόβεν
20 & 21 Ιουλίου / 21:00
ΜΟΝΙΚΑ
Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο
23 Ιουλίου / 21:00
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΖΩΗ ΤΣΟΚΑΝΟΥ – ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ
Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ
26 & 28 Ιουλίου / 21:00
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δύο γκαλά όπερας
30 & 31 Ιουλίου / 21:00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ – ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΙΩΤΗΣ
Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων
4 & 5 Αυγούστου / 21:00
ΚΑΜΕΡΑΤΑ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι
8 Αυγούστου / 21:00
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΑΛΗΣ
Μπετόβεν 250 χρόνια
Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
24 – 26 Ιουλίου / 21:00
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
Πέρσες του Αισχύλου
31 Ιουλίου & 1-2 Αυγούστου / 21:00
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
7 – 9 Αυγούστου / 21:00
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ
Όρνιθες του Αριστοφάνη

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
17 & 18 Ιουλίου / 21:30
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Live Looping
24 & 25 Ιουλίου / 21:30
MIHALIS KALKANIS GROUP με τους ΧΑΪΚ ΓΙΑΖΙΤΖΙΑΝ & ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ
31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου / 21:30
ΟΜΑΔΑ ΡΑΦΗ – NOVA MELANCHOLIA – ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ
Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale του Μικελάντζελο Φαλβέττι
7 & 8 Αυγούστου / 21:30
ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Μ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ – Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – Μ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ
«Έχω μάτια στ’ αυτιά» – Η ανθρώπινη φωνή του Φρανσίς Πουλένκ, κείμενο Ζαν Κοκτώ
14 & 15 Αυγούστου / 21:30
ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ – PRIMAVERA EN SALONICO με τη συμμετοχή της ΛΑΜΙΑΣ ΜΠΕΝΤΙΟΥΙ
Watersong

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Πληροφορίες για τις ώρες προσέλευσης του κοινού, καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν στο greekfestival.gr

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: πηγή greekfestival