Με φόντο ένα άγονο και ξερό νησιωτικό τοπίο, η ταινία μικρού μήκους με τον περίεργο τίτλο «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου μας μεταφέρει σε μια αγροτική κοινωνία στην Ελλάδα. Μία κοινωνία ξεχασμένη πίσω σε άλλες δεκαετίες. Αυτό είναι το τοπίο που επέλεξε ο Γιώργος Λάνθιμος να μας μεταφέρει μέσα από την ασπρόμαυρη βωβή ταινία μικρού μήκους «Βληχή» με τις αριστοτεχνικές ερμηνείες της βραβευμένης με Όσκαρ Έμμα Στόουν και του Γάλλου Νταμιάν Μποννάρ.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα η πρόταση από τη Λυρική και τον ΝΕΟΝ, καθώς «Με αυτή την ταινία γυρίζω σε ένα πρώιμο στάδιο του κινηματογράφου, ασπρόμαυρο, χωρίς λόγια. Ήταν πρόκληση και ταυτόχρονα έμπνευση ότι είναι μια ταινία βουβή που παρουσιάζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο και με τη συνοδεία ζωντανής ορχηστρικής μουσικής», σημείωσε ο Γιώργος Λάνθιμος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ενώ για τη συνεργασία του με την Έμμα Στόουν τόνισε πως είναι πολύ σπάνιο να βρίσκεις συνεργάτες που τα πας τόσο καλά, και είναι υπέροχο να δημιουργείς σχέσεις που μεγαλώνουν μέσα από τη δουλειά και να τις εξελίσσεις. «Με την Έμμα τώρα τελειώνουμε την τρίτη ταινία μαζί, είναι μία σχέση που μεγαλώνει» (σ.σ. μετά από την μεγάλη επιτυχία της «Ευνοούμενης», ήρθε η «Βληχή», ενώ έχουν ήδη γυρίσει την επόμενη ταινία τους μεγάλου μήκους με τίτλο «Poor Things»).

Η ατμόσφαιρα της ταινίας Βληχή είναι σκοτεινή αλλά μεθυστική. Το έργο εξερευνά τις ιδέες της μοναξιάς και της σύνδεσης, του θανάτου και του έρωτα, της επιθυμίας και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τα ζώα (που αναδεικνύονται μέσα από τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Τήνου στη δημιουργία της ταινίας).

Η Έμμα Στόουν, που συμμετέχει αφιλοκερδώς στην ταινία (όπως μας ενημέρωσει η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη) και είναι το κεντρικό πρόσωπο παρουσιάζοντας ένα εύρος συναισθημάτων ως μαυροφορεμένη γυναίκα της Τήνου, παρουσιάστηκε σήμερα στη συνέντευξη τύπου δροσερή και αέρινη λέγοντας ότι «Είμαι ενθουσιασμένη που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Αθήνα και την Τήνο και να συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα. Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο δώρο η εμπειρία μου στο νησί και να δουλέψω ξανά με τον Γιώργο (Λάνθιμο)».

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης ο οποίος σημείωσε ότι: «Από μικρός στα μέρη που έζησα άκουγα απίστευτες ιστορίες που στριφογυρίζουν από γενιά σε γενιά και αποτυπώνονται στο γέρικο σκαμμένο δέρμα όσων τις αφηγούνται. Στις ιστορίες εκείνες, όπου το σεξ μπλέκεται με την πίστη, τη φύση, την απιστία και τον θάνατο, ποτέ δεν είσαι βέβαιος για το τι πραγματικά έχει συμβεί και τι είναι κομμάτι του φαντασιακού. Μια τέτοια ιστορία είδα στη Βληχή, μεταξύ ονείρου και ρεαλισμού. Στις μαυρόασπρες εικόνες της ταινίας είδα την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από τη μοναδική κινηματογραφική προσωπικότητα του Λάνθιμου, με έναν απίστευτα σύγχρονο τρόπο».

Η ταινία Βληχή

Με φόντο ένα άγονο και ξερό νησιωτικό τοπίο, η ταινία μας μεταφέρει σε μια αγροτική κοινωνία στην Ελλάδα. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου βαραίνει την ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι του χωριού συμπάσχουν και συμμετέχουν στο βαρύ πένθος. Η νεαρή σύντροφος, συντετριμμένη, ταλαντεύεται ανάμεσα στην συντριβή της απώλειας και το ζωώδες ένστικτο για επιβίωση.

Ο Λάνθιμος αιχμαλωτίζει την προσοχή του κοινού με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ οι άνθρωποι, τα ζώα και το τοπίο συγκλίνουν και συνωμοτούν σε έναν ωμό και ανησυχητικό κύκλο ζωής και θανάτου. Το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζεται στην ανανοηματοδότηση του πένθιμου άσματος του Μπαχ από τον Κνουτ Νύστεντ, και του μουσικού έργου του Τόσιο Χοσοκάβα που συνοδεύουν την ταινία. Οι στίχοι υποδηλώνουν ότι ο θάνατος δεν είναι ένα τέλος, αλλά ένας νέος σύντροφος και μια νέα συνάντηση.

Η δεύτερη ανάθεση της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ

Η ταινία μικρού μήκους «Βληχή» που εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου στην Τήνο, αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση στο πλαίσιο  του προγράμματος «The Artist on The Composer» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού ΝΕΟΝ  θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, συνοδεία μουσικών συνόλων, στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, παρουσία όλων των συντελεστών. Η παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά από μουσικούς της ΕΛΣ,  τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.